Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Velkommen til Wikipedia,
den frie encyklopedien som du kan forbedre.
624 461 artikler på bokmål og riksmål

Ukens artikkel (uke 12)

Blek piggsopp på norsk, Blek taggsvamp på svensk, Almindelig pigsvamp på dansk.
Blek piggsopp på norsk, Blek taggsvamp på svensk, Almindelig pigsvamp på dansk.

Blek piggsopp (Hydnum repandum) tilhører slekten matpiggsopper i kantarellordenen, som kjennetegnes av lysere fargetoner og pigger under hatten. Den har blitt solgt på markeder i Europa i mange hundre år og er høyt skattet som matsopp sammen med den nært beslektede rødgul piggsopp.

Siden den er lett å skille fra potensielt giftige sopper regnes den som en av de «sikre soppene» for soppsankere. Selv om blek piggsopp er lett å skille fra potensielt giftige sopper, kan den likevel inneholde relativt høye konsentrasjoner av radioaktivitet. ► Les mer her.

Dagens skandinaviske artikkel (dansk)

Demonstration i 1970 arrangeret af Sozialistischer Deutscher Studentenbund.
Demonstration i 1970 arrangeret af Sozialistischer Deutscher Studentenbund.

Sozialistischer Deutscher Studentenbund (SDS) var en vesttysk politisk studentersammenslutning fra 1946 til 1970.

SDS var fra stiftelsen knyttet til Vesttysklands socialdemokratiske parti SPD. Efter uenigheder om blandt andet Tysklands genoprustning og atombevæbning afbrød SPD i 1960 tilknytningen, og i 1961 blev alle medlemmer af SDS ekskluderet af SPD. Fra 1962 og frem til forbundets opløsning i 1970 var studenterforbundet partipolitisk uafhængigt, men så sig selv som tilhørende den internationale bevægelse Nye Venstre. Efter 1966 indgik studenterforbundet i den vesttyske udenomsparlamentariske opposition (APO).

Organisationen havde væsentlig indflydelse i den tyske studenterbevægelse i 1960'erne, og særligt efter mordforsøget på studenterlederen Rudi Dutschke den 11. april 1968, hvor organisationen opdelte sig i forskellige venstreorienterede og indbyrdes stærkt uenige fraktioner. Enkelte medlemmer videreførte det politiske engagement i egentlige terrorgrupper, såsom Andreas Baader, Ulrike Meinhof og Jan-Carl Raspe, der alle blev tilknyttet terrorgruppen Rote Armee Fraktion. ► Læs mere

Arkiv · Dette er ukens artikkel på dansk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

Michael Wollan
Michael Wollan

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Aktuelt

Silje Opseth
Silje Opseth

Bakgrunn: Israel–Palestina-konfliktenKrigen i UkrainaSverige og NATO
Politikk: Fosen-sakenParlamentsvalget i NederlandPresidentvalget i Finland
Sport: Raw Air • Afrikalekene • Ishockey-NM
Verdenscup: Skiskyting (Canmore)

Nylig avdøde

Steve Harley
Steve Harley

I dag

Den 18. mars:

Chen Shui-bian
Chen Shui-bian

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 624 461 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!