Aakirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Åkirkeby»)
Aakirkeby

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
Postnummer3720
Befolkning2 100 (2016)
Nettsidewww.aakirkeby.dk/
Kart
Aakirkeby
55°04′11″N 14°55′12″Ø

Landskapsbilde fra Aakirkeby
Museet NaturBornholm i Aakirkeby

Aakirkeby er en by i Aaker sogn på det sydlige Bornholm mellom Rønne og Nexø.

Byens navn kommer av Aa kirke, som ligger i byen. Aa kirke er Bornholms største og antakelig også eldste kirke, i romansk stil fra omkring 1100. På denne tiden var dette den viktigste byen på Bornholm.

Inntil den danske kommunalreformen i 2007 var byen sentrum i Aakirkeby kommune, en bykommune med 6.600 innbyggere, men i dag er de bornholmske kommuner slått sammen under Bornholms Regionskommune. I byen setter man pris på kjælenavnet «Blomsterbyen», og mange borgere, forretninger og foreninger i byen gjør en innsats for å leve mer opp til dette navnet enn andre bornholmske byer.

I og ved byen ligger blant annet TV 2/bornholm, NaturBornholm, øyas siste «riktige» slakter og en del ferieboliger. Med i Aakirkeby-området er dessuten Ekkodalen,[1] Bornholms travbane i Almindingen og den ene av Bornholms tre golfbaner. I Ekkodalen kan man rope slike spørsmål som «Hva drikker Møller?» (og ekkoet svarer: «Øller!») eller «Hva gir prinsessen smerter?» (og ekkoet svarer: «Erter!»)

1. januar 1894 ble Danmark med i det internasjonale tidssonesystemet. Da lengdegraden 15 grader øst for Greenwich går gjennom nettopp Aakirkeby, var ikke lenger København Danmarks tidssentrum. Siden har Aakirkeby ligget nærmest på den normale soltiden som var i bruk før man innførte de nye, kunstige standardtidene.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. mai 2009. Besøkt 5. oktober 2009. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. november 2009. Besøkt 5. oktober 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]