Across the Universe (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Across the Universe»)
For filmen med samme navn se: Across the Universe (film)
«Across the Universe»
Sang med The Beatles
AlbumNo One's Gonna Change Our World,
Let It Be
Utgitt12. desember 1969WWF-versjon»)
8. mai 1970 (Let It Be-versjon)
InnspiltAbbey Road Studios
4. februar 1968
Sjangerpsykedelisk rock
Lengde3:47
SpråkEngelsk
PlateselskapRegal Starline (1969)
Apple Records (1970)
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin (1969)
Phil Spector (1970)
Lennon #9. Laget av islendingen Kristján Kristjánsson.

«Across the Universe» er en sang av The Beatles som først ble utgitt i 1969 på No One's Gonna Change Our World, et veldedighetsalbum til inntekt for World Wildlife Fund, og som året etterpå ble utgitt i endret utgave på The Beatles' eget album Let It Be. Den er skrevet av John Lennon, men kreditert på vanlig vis Lennon & McCartney. Lengden er 3:49 og har kun Lennon på vokal. Mange andre musikere har spilt sin versjon av sangen.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

I 1967 gikk Lennons forhold til kona Cynthia Powell mot slutten. Etter en krangel skrev han teksten til det som ble «Across the Universe». Deretter skrev han sangen og la til overgangen, hans eget mantra: «Jai Guru Deva Om». Disse ordene har flere betydninger; «Jai» betyr blant annet «håp« og «takk» «Guru» betyr «lærer» og «Dev» betyr «gud»; «Om» eller «Ohm» er lyden av universitet i balanse.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Sangen ble skrevet i løpet av gruppens såkalte «Peppertime»-periode preget av psykedeliske eksperimenter. Den møtte ikke umiddelbart interesse hos de andre tre Beatles-medlemmene da Lennon framførte den i studioet. Men McCartney ba om å få høre sangen igjen og spilte den inn sammen med Lennon. Det improviserte koret representerer den første av i alt tre ganger i Beatles-historien hvor kvinnestemmer ble benyttet på en Beatles-sang (de to andre i «The Continuing Story of Bungalow Bill» og «Birthday», senere samme år).[trenger referanse]

Sangen ble donert til World Wildlife Funds veldighetsalbum No one's Gonna Change Our World, hvor tittelen er tatt fra referenget til «Across the Universe». Fuglekvitter ble lagt på opptakene for å gi sangen et naturmotiv.

The Beatles var ikke helt tilfreds med denne utgaven. Lennon spilte sangen gjentatte ganger i løpet av «Get Back»-opptakene i 1969, slik filmen Let It Be viser. Da produsenten Phil Spector tok over innspillingen, senket han tempoet, la på orkester og kor, og skapte dermed album-versjonen.

En akustisk versjon finnes på Let It Be... Naked. Den første utgaven er blitt utgitt på flere Beatles-samlealbum og Anthology 2.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Dette er besetningen som opprinnelig ble spilt inn til veldedighetsplaten No One's Gonna Change Our World. Alt dette, unntatt Lennons vokal og gitar, McCartneys gitar og Harrisons tambura, ble fjernet da Phil Spector mikset den på nytt for albumet Let It Be i 1970. Spector la også på et orkester og kordamer. Kordamene og orkesteret ble fjernet til utgivelsen til Let It Be… Naked i 2003.

Andre utgaver[rediger | rediger kilde]

Sangen har blitt spilt av en rekke musikere, blant annet Fiona Apple i filmen Pleasantville, Aurora, David Bowie, Rufus Wainwright, 10cc, Beholeand og Lana Lane. Den har også vært et populært avslutningsnummer på veldighetskonserter, sist ved anledningen for flodofrene for tsunamien i Asia i 26. desember 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]