Alloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alloa
Alloa sett fra Clackmannan Tower
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Clackmannanshire
StatusBy (town)
PostnummerFK10
Retningsnummer01259
Areal3,52 kvadratmile
Befolkning32 840 (2020)
Bef.tetthet4 102,27 innb./kvadratmile
Kart
Alloa
56°06′56″N 3°47′28″V

Alloa (skotsk-gælisk Allmhagh Mòr, mulig betydning «steinslette»[1]) er en by (town) i Clackmannanshire i Skottland, i underkant av 10 km øst for Stirling på nordsiden av elven Forth, sør for Ochil Hills, og 12,7 km nord for Falkirk.[2] og ved vann er Alloa 40 km fra Granton. Folketallet er for 2020 beregnet til 14 440 innbyggere.[3]

Byen, som tidligere var en baroniburgh, er det administrative senteret til Clackmannanshire Council. Historisk sett var økonomien sterkt avhengig av handel via havnen mellom Glasgow og det europeiske fastlandet.[4] Dette ble stadig mer lite konkurransedyktig og havnen sluttet å operere i 1970. Den lokale økonomien er nå sentrert om detaljhandel og fritid siden nedleggelsen av store industrier; bare et bryggeri og én glassmaker overlever i dag. Parokially ble Alloa knyttet til Tullibody. Byene er nå forskjellige, om enn med Lornshill i midten, og Alloa er omtrent dobbelt så stor som naboen i nordvest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tårnhuset Alloa Tower fra 1400-tallet

Det har vært bosetning i Alloa siden forhistorisk tid. Arkeologiske utgravninger avdekket en «krigergrav» i 2003 med funn av blant annet et sverd. I tilleg er det ytterligere en grav, som inneholdte kvinnelige levninger, som kan dateres tilbake til tidlig bronsealder og inneholdt et utsmykket matkar og gjenstander av kobberlegering som dateres tilbake til mellom 2500 og 1500 f.Kr.[5]

Alloa vokste opp under beskyttelsen av Alloa Tower som kan ha blitt bygget før 1300 e.Kr.[6] Navnet på byen har hatt ulik stavemåte i ulike perioder. I charteret gitt av kong Robert Bruce i år 1315, til Thomas de Erskyne. Stedet er her omtalt som Alway; i noen påfølgende omtaler det skrevet som Aulway, Auleway; og mer nylig Alloway.[7] Den mest sannsynlige etymologien til navnet var fra Aull Waeg – «veien til havet».[8]

Robert Erskine fikk landene i Alloa og omegn i 1368 for tjenester til kong David II av Skottland, og han og hans etterkommere var gode forvaltere, innoverte og utviklet eiendommene. Slekten Erskine, jarlene av Mar, eide mange av kullgruvene, og Robert Bald, en lokal gruveingeniør, fikk kontrakt for å levere vannkraft fra Gartmorn-demningen for å drive gruvene og andre industrier.[9] Gode ​​vannforsyninger og tilgjengeligheten av bygg fra fruktbart land langs elveløp oppmuntret George Younger til å sette opp et bryggeri på 1760-tallet, og han ble snart fulgt av andre. Alloa ble et av Skottlands fremste sentrum for bryggeier.[10] Denne industrien har midlertidig gått ned i løpet av slutten av 1900-tallet.

Alloa Town Hall

]

I løpet av 1700-tallet blomstret Alloa som en havn ved elven hvor produktene til fabrikkene i Glasgow ble eksportert til det kontinentale Europa. På denne tiden og fram til 1950-tallet var hovedindustrien på nord- og østsiden av byen kulldrift, og et omfattende nett av vogner på skinner eksisterte for å frakte kull til havnen. Byen i seg selv var kjent for dens veve- og glassindustrier.

Byen har lidd under dårlige transportforbindelser siden jernbaneforbindelsen Stirling-Alloa-Dunfermline ble stengt i 1968. Imidlertid ble jernbaneforbindelsen Stirling-Alloa-Kincardine fullført i mai 2008.[11] Dette har også involvert byggingen av en ny omkjøringsvei og bro slik at en betydelig del av transporten gjennom byen har blitt omdirigert. Den nye jernbanen ble offisielt åpnet tidlig i april 2008 av transportminister Stewart Stevenson.

Byens befolkning var på midten av 1800-tallet rundt 6 440.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Alloa Tower.

Alloas mest kjente landemerke er Alloa Tower fra 1300-tallet, som blir administrert av National Trust for Scotland, og er en bevart del av nedarvet middelaldersk bosted for Erskine-familien, jarlene av Mar. Selv om den er meget endret både innvending som utvendig, har tårnet beholdt sitt middelalderske tretak og brystvern foruten også en del av sitt opprinnelige indre vesen. Det er ett av de største og tidligste av de skotske tårnhus.

Byen hadde tidligere en rekke bygninger fra 1600- og 1700-tallet, men de ble beklageligvis fjernet som «slumområder» på slutten av 1800-tallet og framover. Alloa har imidlertid fortsatt et antall historisk arkitektur i form av Alloa Tower, Inglewood House, Gean House og Greenfield House.

Alloas rådhus og bibliotek ble tegnet av arkitekten Alfred Waterhouse og bygget i 18861889 og kostet da £18 008.[12]

Alloa blir betjent av supermarkedene Iceland (supermarket), Tesco, ALDI, LIDL, Morrisons og ASDA. Sistnevnte er nytt og ligger ved siden av den nye jernbanestasjonen som nylig ble åpnet og nå går hver time til Glasgow via Stirling.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Alloa jernbanesasjon mot Sterling.

Alloa har tre sognekirker for Den skotske kirke; North Parish Church, West Parish Church og St Mungo's Parish Church, sistnevnte den største av de tre. I 1978 ble pastor Peter Brodie (da prest ved St Mungo's) valgt som moderator av generalforsamling til Den skotske kirke. Alloa er innenfor Den skotske kirkes av Stirlings kirkeråd.

I tillegg har United Free Church of Scotland i sentrum av byen gjennom menigheten i kirken Moncrieff U.F. Church i Drysdale Street.

Det er kirker for andre trosretninger i byen, blant annet en katolsk kirke som også heter St Mungo's. Det er også menigheter av De siste dagers hellige og Jehovas vitner i Alloa.

Hovedkvarteret til Action of Churches Together in Scotland (ACTS), den økumeniske organisasjon som forbinder Skottlands største kirker, er lokalisert i Inglewood House, Alloa.

Bryggerier i Alloa[rediger | rediger kilde]

Det var minst ni bryggerier i Alloa i løpet av 1900-tallet som produserte en rekke typer øl for lokalt salg og for eksport. Alloa var godt posisjonert med god vanntilgang, nær lokal tilgang av bygg og gode forbindelser til sjøtransport. Alloas øl ble sendt til London og George Younger hadde en omfattende eksporthandel i Karibien, Egypt og Det fjerne østen. Alloa var også kjent for sin lager (øl), Alloa Brewery Co fremstilte merket Graham’s Golden Lager i 1925, omdøpt til Skol1950-tallet. Nedleggelser og sammenslåinger på 1950- og 1960-tallet reduserte antallet bryggerier til 2 og 1999 var det kun ett tilbake, Forth Brewery.[13]

  1. Alloa Brewery
  2. Carlsberg-Tetley Alloa Ltd
  3. Blair & Co (Alloa) Ltd.
  4. James Calder (Alloa) Ltd
  5. Maclay & Company, Limited
  6. Meiklejohn’s Brewery Ltd.
  7. George Younger & Sons Ltd
  8. Thomas Paterson, Forthbank Brewery
  9. John Thompson & Co, Caponcroft Brewery

Sport[rediger | rediger kilde]

Forballklubben Alloa Athletic FC er basert ved Recreation Park i byen.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Kjente mennesker fra byen omfatter fotballspilleren og kommentatoren Alan Hansen og billedkunstnerne Lys Hansen og Emma Scott-Smith. Den kanadiske politikeren George Brown ble født i Alloa i 1818. Grunnleggeren av Forte Holdings som senere ble slått sammen med Trust House for å bli Trust House Forte, lord Charles Forte, vokste opp i Alloa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Field, John (1980): Place-names of Great Britain and Ireland. Newton Abbot, Devon: David & Charles. p. 23. ISBN 0389201545. OCLC 6964610.
  2. ^ «OS 25 inch, 1892–1905», National Library of Scotland. Ordnance Survey.
  3. ^ «Mid-2020 Population Estimates for Settlements and Localities in Scotland». National Records of Scotland. 31 mars 2022
  4. ^ "Old port in a new storm. Row breaks out as harbour seeks revival", The Herald. 13. januar 1994
  5. ^ Foundation digging exposes Iron Age warrior and Bronze Age woman, Megalithic Portal
  6. ^ Beveridge, David (1888): Between the Ochils and Forth: A Description, Topographical and Historical of the Country between Stirling Bridge and Aberdour. Edinburgh and London: W. Blackwood. s. 307–311.
  7. ^ Brodie, William (1845): The new statistical account of Scotland, bind 8. Edinburgh and London: W. Blackwood and Sons. s. 1–65.
  8. ^ Alloa and its environs. A descriptive and historical guide. Alloa: James Lothian. 1861. s. 5.
  9. ^ Brodie, William (1845): The new statistical account of Scotland. Edinburgh and London: W. Blackwood and Sons. s. 26–27.
  10. ^ Hutton, Guthrie (2002): Old Alloa. s. 3.
  11. ^ Comparative Population Profile: Alloa Locality. Scotland's Census Results Online; SAK Railway Project. Transport Scotland
  12. ^ DSA Building/Design Report. Dictionary of Scottish Architects Arkivert 13. februar 2012 hos Wayback Machine. (2006).
  13. ^ Scottish Brewing Archives: FAQ Alloa Breweries Arkivert 14. oktober 2006 hos Wayback Machine.. Universitetet i Glasgow.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]