Altnaharra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altnaharra
Kirken i Altnaharra
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Altnaharra
58°17′N 4°27′V

Altnaharra er en liten grend i Sutherland i høylandsregionen av nordlige Skottland. Grenden ligger ved vegen A836, rett ved forbindelse med B873. De nærmeste landsbyene er Lairg og Tongue. De innsjøer (lochs) som er i området er blant annet Loch Naver og Loch Eriboll.

Navnet Altnaharra er avledet fra skotsk-gælisk Allt-na-h-Aire i betydningen «Se-på-strømmen», og har sitt navn etter strømmen som flyter gjennom grenden.

Altnaharra er kjent for sitt Altnaharra Hotel som ble åpnet i 1820 og ble raskt et populært sted for engelskmenn som besøkte i de nærliggende innsjøene. I dag er hotellet også populært sted for fjellklatrere: Ben Hope og Ben Klibreck er de to fjell som ligger nærmest.

Noe annet som har gjort stedet kjent er den meteorologiske værstasjonen. Dens nordlige breddegrad og innlandsplassering gjør at det hyppige nevnes på da daglige værmeldingene for ekstremt vær i Storbritannia. Den 30. desember 1995 ble den laveste temperaturen værrekord for i Storbritannia målt her: −27.2 °C. Det er likt en tilsvarende måling ved Braemar i Grampian-fjellene den 11. februar 1895 og 10. januar 1982.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]