Belfast lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belfast lufthavn
Belfast / Aldergrove Airport
Belfast International Airport
IATA: BFS – ICAO: EGAA
Basisdata
FlyplasstypeSivil / Militær
EierTBI plc
OperatørBelfast International Airport Ltd.
BetjenerBelfast, Nord-Irland
BeliggenhetAldergrove, County Antrim
Høyde82 m / 268 ft
54°39′27″N 6°12′57″V
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
07/25 2 780 9 121 Asfalt
17/35 1 891 6 204 Asfalt
Statistikk (2008)
Passasjerer 5 262 354
Flybevegelser 77 943
Frakt (tonn)
Nettside
www.belfastairport.com
Kart
Belfast lufthavn
54°39′27″N 6°12′57″V

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Belfast lufthavn, Belfast International Airport er en internasjonal flyplass som ligger 20 km nordvest for Belfast i Nord-Irland, like ved småbyen Aldergrove. Den sivile flyplassen har felles rullebaner med den militære flystasjonen Royal Air Force Aldergrove som ellers er adskilt fra den sivile internasjonale flyplassen.

I 2008 reiste nesten 5,3 millioner passasjerer til og fra flyplassen, som er en økning på 1,7 millioner siden 2002. Flyplassen er den nest travleste i Irland etter Dublin lufthavn. Det finnes også en mindre flyplass i Belfast; den andre er George Best Belfast City Airport. Den het tidligere Belfast havns flyplass.

Innsjekkingsområdet.
Continental's daglige rute med Boeing 757 til Newark fikk nye fly i april 2009.

Flyplassen eies av Abertis, som er det samme selskapet som eier Stockholm Skavsta, Cardiff lufthavn og opererer Orlando Sanford lufthavn og Luton lufthavn i London. Flyplassen fungerer som et nettverksentrum for flyselskapene EasyJet, Jet7.com og Aer Lingus.

Flyplassen er åpen hele døgnet, hele året. Om vinteren kan det være nødvendig å bestille toll og passkontroll. Flyplassen har minimale regler i forhold til støy og miljø, eller luftromsbegrensninger som kan hindre flytrafikken.

De nedlagte flyplassene Langford Lodge og Nutts Corner ligger bare 5 km unna Belfast International. For å unngå at flygerne lander på feil flyplass er rullebanebelysningen alltid slått på. AIP Belfast international Airport[død lenke]

Historien[rediger | rediger kilde]

Flyplassen ble opprettet i 1917 for opplæring av militærflygere under den første verdenskrig. I 1922 kom det sivil flytrafikk, først med transport av aviser fra Chester. I 1933 ble det opprettet en regelmessig passasjerrute til Glasgow. Siden ble trafikken utvidet med ruter til Isle of Man, Liverpool og Croydon, som da var Londons lufthavn.

Under 2. verdenskrig ble flyplassen brukt av RAF Coastal Command (kystvakta), som drev havovervåkning med noe større fly med lang rekkevidde. Det ble da bygget to nye lange rullebaner som er de viktigste rullebanene ved flyplassen i dag.

I 1946 ble den sivile trafikken flyttet fra Belfast havn lufthavn til en ny sivil flyplass som ble bygget ved Nutts Corner, ca. 5 km fra Aldergrove. En ny flytting av den sivile trafikken fra Nutts Corner til Aldergrove var vedtatt i 1959 og gjennomført i 1963. Det ble bygget ny passasjerterminal som dronning Elisabet, dronningmoren foretok den høytidelige åpningen av 28. oktober 1963.

I 1966 åpnet den første jetflyruten til London Gatwick. I 1968 startet Aer Lingus rute til New York via Shannon lufthavn, og BOAC startet rute til New York via Glasgow, Prestwick.

I 1971 ble selskapet «Northern Ireland Airports Limited» dannet for å drive og utvikle flyplassen og dens anlegg. Rullebaner, taxebaner og parkeringsområder for fly ble en del utvidet. En ny fløy fra passasjerterminalen for utenlandstrafikk ble bygget ut for å betjene både rutetrafikken, charter- og privatfly.

British Airways startet ruter til London Heathrow og med Boeing 747 til Toronto via Shannon lufthavn.

I 1983 skiftet flyplassen navn til Belfast International. Den tok imot de største passasjerflyene og hadde anlegg for å lande fly med minimal sikt og de dårligste værforhold. Slutten av 80-årene og de første 90-årene ga videre utbygging med godsterminal i 1991 og en ny terminal for forretningsjettrafikk i 1987.

I 1994 ble flyplassen privatisert og overtatt av TBI 13. august 1996. Da var passasjertallet 2,5 millioner.

Fra 1998 til i dag.[rediger | rediger kilde]

I 1998 begynte EasyJet med flyruter til London Luton. Siden har flyselskapet bygget opp en større base ved flyplassen med åtte innenlandsruter og elleve utenlandsruter som gjør Easy Jet til flyplassens største flyselskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]