Blantyre (South Lanarkshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blantyre
Skotsk gælisk: Baile an t-Saoir
Shuttle Row, David Livingstones fødested
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:South Lanarkshire
Trad. grevskap:Lanarkshire
StatusBy (town)
Befolkning16 970 (2014)
Kart
Blantyre
55°47′37″N 4°05′31″V

Blantyre (skotsk-gælisk: Baile an t-Saoir) er et verdslig sogn og en by i South Lanarkshire i Skottland, rundt 10 km sørøst for Glasgow. Blantyre er særlig kjent som fødestedet for misjonæren og oppdageren David Livingstone. I henhold til folketellingen i 2011 var det 17 240 innbyggere, beregnet til 16 970 i 2014.[1] Navnet «Blantyre» er antagelig fra kumbrisk, blaen tir, «toppen av landet»,[2] som har blitt gælifisert. Blantyre grenser til elvene Clyde i nord, til Rotten Calder i vest, til Park Burn i øst og Rotten Burn i sør.

Byen er en del av nabobyen Hamiltons tettstedsområde. Blantyre har en rekke mindre grender. High Blantyre er området i øst og sør av Burnbrae Road og fortsetter til krysset i High Blantyre i nord. Det er antatt at området med den eldste bosetningen er en bronseladerlandsby nær Auchintibber rundt 3 km sør for Blantyres sognekirke (High Blantyre). Også i vest er Greenhall Park hvor elven Calder (Cawther) flyter for til sist å gå sammen med Clyde i nærheten av det tidligere gruvesamfunnet Flemington.

Ikke langt fra byen ligger festningen Bothwell Castle fra 1200-tallet.[3]

Gruvekatastrofe[rediger | rediger kilde]

Den 22. oktober 1877 skjedde en gruvekatastrofe hvor 207 gruvearbeidere (gutter og menn) ble drept da en kullgruve eksploderte grunnet metangass. Det er liten tvil om at sikkerhetsreglene ikke ble overholdt. Det er det verste gruveulykke i Skottland.[4] Christy Moore og Luke Kelly, sammen med den lokale sanger- og låtskriver fra Blantyre, Drew Semple, har innspilt velkjente versjoner av den tradisjonelle sangen om katastrofen. Et monument for katastrofen hvor det yngste offeret var en gutt på 11 år står ved krysset for High Blantyre. Selve stedet for gruven ligger nå under motorveien East Kilbride.[5]

Kjente personer fra Blantyre[rediger | rediger kilde]

Tårnet mot sørøst på Bothwell Castle

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Blantyre (South Lanarkshire)», City Population
  2. ^ Watson, W. (1926): A History of Celtic Place-names of Scotland. Edinburgh
  3. ^ The History of Blantyre Arkivert 1. mars 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Blantyre Disaster 22nd October 1877», Scottish Mining
  5. ^ «Mining disasters in Blantyre» Arkivert 6. februar 2007 hos Wayback Machine., Blantyre Past

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Blantyre, Malawi – kategori av bilder, video eller lyd på Commons