Blu-ray Disc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blu-ray Disc

Blu-ray Disc (BD) er et optisk lagringsmedium utviklet av en gruppe elektronikkselskaper for lagring av store mengder data og avspilling av høyoppløselig film gjennom organisasjonen Blu-Ray Disc Association. Blu-ray konkurrerte med HD DVD om å bli den neste standarden for optiske medier, det vil si etterfølgeren til DVD. Etter at Toshiba den 19. februar 2008 kunngjorde at de avsluttet sin satsing på HD DVD, er det Blu-ray som seiler opp som denne etterfølgeren.[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Blu-ray Disc kommer fra den blåfiolette laseren som benyttes til lesing av og lagring til platene. En Blu-ray Disc kan lagre mye større mengder data enn en tradisjonell DVD-plate, på grunn av laserens bølgelengde (405 nm), som er kortere enn i DVD-lesere og -brennere. (DVD-brennere bruker en bølgelengde på 650 nm, CD-brennere 780 nm.) Dette gjør det mulig å lagre større mengder data på den samme fysiske størrelsen.

Marked[rediger | rediger kilde]

Man kan få kjøpt filmer på Blu-ray i de alle fleste butikkene, og markedsandelen øker stadig. Mange vil si PlayStation 3 har hatt mye å si for Blu-ray diskens suksess, da spillene benytter seg av Blu-ray-disker, i tillegg til at den kan spille av Blu-ray-filmer.

Lagringsplass[rediger | rediger kilde]

Sammenlignet med HD DVD, kan Blu-ray lagre større mengder data per lag. Dagens plater (2008) kan inneholde opp til 25 gigabyte med data på ett lag og 50 på to (henholdsvis 23,3 og 46,6 GiB), mens testplater kan inneholde opp til 200 gigabyte.

Regioner[rediger | rediger kilde]

Regioner

Regionskodingen på Blu-ray er delt i tre regioner:

Nytt format[rediger | rediger kilde]

I 2016 begynte de første filmene i det nye formatet, 4K Ultra HD Blu-ray, å komme på markedet. Disse 4K-filmene trenger en egen spiller, men kan i tillegg også spille av gamle DVD og Blu-ray disker. I motsetning til de to sistnevnte er det nye 4K-formatet også sonefritt.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]