Bodø domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bodø domkirke
OmrådeBodø
PlasseringBodø
BispedømmeSør-Hålogaland bispedømme
Byggeår1956
Arkitektur
PeriodeFunksjonalisme
ArkitektGudolf Blakstad og
Herman Munthe-Kaas
TeknikkStøpt
ByggematerialeBetong
TårnFrittstående klokketårn 36 meter
KorPolygonalt avsluttet kor
SkipFemskipet basilika med hvelv uten støtte av søyler
Kirkerommet
PrekestolTre 1956
DøpefontMarmor 1956
AlterAlterbord med krusifiks
Plasser890
DiverseBle fredet i 2002 Glassmalerier av Aage Storstein og Borgar Hauglid. Kalevariegruppe i korgitteret av Kristoffer Leirdal og Tone Thiis Schjetne 1956
Beliggenhet
Kart
Bodø domkirke
67°16′57″N 14°22′56″Ø
Bodø domkirke på Commons

Bodø domkirke er hovedkirken i Sør-Hålogaland bispedømme og den største kirken i Bodø. Den er en langkirke med basilikaform oppført i betong og med en funksjonalistisk stil.[1] Bygget er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas og sto ferdig i 1956. Den ble fredet av Riksantikvaren 13. august 2002, som en del av etterkrigsarkitekturen i Bodø.[2] Det var det første kirkebygget som utnyttet armert betong til nye formelement.[3]

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Alter
Kirken under en konsert med Halvdan Sivertsen
Galleri
Inngang til kapell
Klokketårnet

Kirken er bygget i betong og har en basilikaform. Den har en frittstående klokketårn som er 36 meter høyt og som rommer tre klokker (utdatert: klokketårnet har fra 2012 fullt klokkespill). Disse har inskripsjoner fra Mark. 10:14, Matt. 11:28 og Matt: 25:34. Kirken har en ytre skulptur som forestiller Petter Dass laget av Kristofer Leirdal.

Det er føyd til to lavere bygningsvolumer til kirkebygget, som rommer forsamlingssaler og en kombinert kontor og boligfløy. De tre delene er satt i rett vinkel på hverandre, og blir lavere med økende avstand fra kirkens sakrale deler.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirken er en langkirke, men også en av de første arbeidskirkene. Den har et tønnehvelvet skip med to sideskip på hver side markert og hvelvet, men de har ingen søyler som deler opp kirkerommet og støtter de fem hvelvene. Dette var mulig da en kunne lage en skall konstruksjon i armert betong med delvis forspenning. Kirken har smale klerestorie vinduer.

Ved koret er et korgitter av betong med en skulpturgruppe forestillende Jesus på korset, Maria og Johannes som er laget av Kristoffer Leirdal og Tone Thiis Schjetne. Over alteret i østveggen er der et 12 meter høyt glassmaleri. Det er utformet av Aage Storstein og utført av Borgar Hauglid.

Kirken har et galleri fungerer som et utkraget tak over inngangen til skipet: Galleribrystningen er dekorert i gull, rødt og blått. Her finnes et rosevindu i vestveggen som er utformet og utført av Borgar Hauglid.

Her er 12 stoler i gyllenlær og 10 ryer laget av Sigrun Berg.

Klokketårnet[rediger | rediger kilde]

Kirken har et selvstendig klokketårn på 36 meter med et minnesmerke over Bodøs falne under andre verdenskrig.

«Til de fra Bodø som gav sitt liv for Norge under krig og okkupasjon 1940 – 1945. Ingen nevnt, ingen glemt»

Historie[rediger | rediger kilde]

Interiør

Etter at gammelkirken ble bombet sammen med resten av sentrum 27. mai 1940, ble det av NS-myndighetene planlagt et partihus på tomten, men dette ble etter krigen endret til å huse domkirken som åpnet i 1956.

Det ble i 1946 holdt en arkitektkonkurranse om ny kirke som ble vunnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas med utkastet "Kathedral". Grunnsteinen ble lagt i 1954 og den ble vigslet av biskop Wollert Krohn-Hansen i 1956.

Gammelkirken ble innviet i 1888. Det var en trekirke.[4]

Domprosten[rediger | rediger kilde]

Fra 2000 var Tor Berger Jørgensen domprost i kirken, men vinteren 2006 tiltrådte Jørgensen som biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Rådgiver ved bispedømmekontoret i Bodø, Elin Vangen, ble i juni 2006 utnevnt som ny domprost.

Front

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirkebyggdatabasen 3. mai 2013.
  2. ^ Riksantikvaren: Bodø domkirke, Bodø kommune i Nordland, 13. august 2002, besøkt 24. mars 2013
  3. ^ Muri, Sigurd (1975): Gamle kyrkjer i ny tid. Oslo: Samlaget.
  4. ^ Bodø kirke før bombinga i 1940

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johan Iversen (1969). Bodø domkirke. Bodø menighetsråd. 
  • Kristoffersen, Sigrid Fløttum: Bodø domkirke – et monumentalbygg fra gjenreisingstiden. Hovedfagsoppgave i kunsthistorie, Universitetet i Bergen 1990.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]