Bodhisattva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nepalsk statue av bodhisattvaen Manjusri.

Bodhisattva er et begrep innenfor buddhismen som brukes om en person som er fast bestemt på å bruke sin egen oppvåkning til å hjelpe alle andre levende vesener med å oppnå det samme. Bodhisattva betyr direkte oversatt våkent (boddhi) vesen (sattva).

Bodhisattva-begrepet er svært sentralt i mahayana-buddhismen, men det spiller en mindre rolle i theravada-buddhismen.

Bodhisattva i theravadabuddhismen[rediger | rediger kilde]

Ifølge theravada-buddhismen søker en boddhisattva full oppvåkning for å kunne hjelpe andre ut av samsara ved å undervise. Da Gautama Buddha refererte til sine tidligere liv før han ble en buddha, brukte han vendinger som «da jeg fortsatt var en bodhisattva». Pali-kanonen refererer bare til en annen bodhisattva, Maitreya, som skal bli gjenfødt på jorden og undervise i dharma når læren etter Gautama Buddha er glemt av alle.

Selv om theravada-buddhismen anerkjenner boddhisatva-stien, så blir den ikke undervist eller anbefalt fordi den er vanskelig og tar svært lang tid å oppnå. Isteden søker man oppvåkning for seg selv slik at man kan komme ut av samsara og oppnå nirvana. Når man trer inn i nirvana er all forbindelse til samsara brutt. Man mener også at beslutningen om å bli gjenfødt for å undervise er opp til hver enkelt.

Bodhisattva i mahayanabuddhismen[rediger | rediger kilde]

Innenfor mahayana-buddhismen mener man at en som har oppnådd perfeksjon på alle måter også må ha perfekt medfølelse. Perfekt medfølelse tilsier at man vil fortsette å hjelpe andre ut av samsara helt til det ikke er noen igjen, og siden det finnes utallige levende vesener i samsara så vil dette arbeidet fortsette til evig tid. Ideen om å forsvinne i nirvana uten å fortsette å hjelpe andre ses på som en umulighet.

Denne tankeretningen er opphavet til ideen om at visse personer selv har valgt å bli gjenfødt på jorden for å hjelpe andre, selv om de ikke må. Innenfor tibetansk buddhisme anser man at det finnes et stort antall boddhisattvaer som har avlagt løfte om å hjelpe mennesker på forskjellige måter. Bønn og meditasjon på de forskjellige aspektene ved disse bodhisattvaene vil hjelpe på forskjellige ting.

Bønn og meditasjon på de forskjellige aspektene ved en bodhisattva er ikke det samme som å tilbe guder. Siden en bodhisattva er perfekt så blir hen ikke fornøyd eller misfornøyd ved at man påkaller vedkommende, formålet er å forsterke troen og innsikten om at de perfekte egenskapene ved boddhisattvaen er noe man kan finne og oppnå hos seg selv.

I mahayana-tradisjonen underviser man i boddhisattva-stien på høyere studienivåer, og stien er inndelt i forskjellige nivåer og løfter. Det besluttsomme ønsket om å bli en buddha slik at man kan hjelpe alle andre kalles bodhicitta, som kan oversettes med «våkent sinn» eller «våkent hjerte». Stien beskrives som todelt som de to vingene på en fugl: På den ene siden trenger man perfekt visdom for å vite hvordan man skal hjelpe, og på den andre siden trenger man perfekt medfølelse slik at man kan motivere seg for å hjelpe alle.

Liste over bodhisattvaer[rediger | rediger kilde]

Her er en liste over de mest kjente bodhisattvaer som inngår i de tibetanske, mongolske, kinesiske og japanske mahayana-tradisjonene:

  • Tara (kinesisk 度母, Du Mu) – den kvinnelige bodhisattva, eller samling av 21 kvinnelige bodhisattvaer i tibetansk buddhisme. Hun representerer suksess i arbeid, handlekraft, og ungdommelig munterhet. Hun er også en manifestasjon av Avalokitesvara.

De «åtte store bodhisattvaer» i mahayana-buddhismen[rediger | rediger kilde]

  1. Padmapani, (sanskrit for lotusholder), en opprinnelige form av Avalokitesvara. Padmapani og Vajrapani er spesielt tilknyttet til Buddha Amitabha og det rene land Tushita (tibetansk Dewachen).
  2. Manjushri, visdommens bodhisattva
  3. Vajrapani, (sanskrit for vajra-holder), er hemmelighetens herre.
  4. Maitreya, (fra sanskrit, maitri – universell kjærlighet) (kinesisk 彌勒 , Mi Le japansk Miroku) – bodhisattvaen som skal bli gjenfødt og oppnå oppvåkning ved hjelp av egne krefter, slik at han blir den nye Buddha etter at læren etter Gautama Buddha er glemt. Kjent for sin godhet.
  5. Ksitigarbha, (japansk: Jizō)
  6. Samantabhadra, (sanskrit, den «All-gode»)
  7. Nirvanaviskambin
  8. Akashagarbha (sanskrit, «himmelens essens»)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Analayo, The Genesis of the Bodhisattva Ideal, Hamburg Buddhist Studies 1, Hamburg University Press 2010 PDF Arkivert 11. september 2011 hos Wayback Machine. (5,8 MB)
  • Shantideva; Crosby, Kate (trans.); Skilton, Andrew (trans.) (1998), The Bodhicaryavatara: A Guide to the Buddhist Path to Awakening, Oxford, ISBN 1-899579-49-4
  • Paul Williams, Mahāyāna Buddhism: The Doctrinal Foundations. Taylor & Francis, 1989