Brecon Beacons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brecon Beacons
Utsikt fra Pen y Fan mot Cribyn
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Areal5 010,64 hektar
Høyde o.h.842 meter
Kart
Brecon Beacons
51°53′00″N 3°26′00″V

Brecon Beacons (walisisk Bannau Brycheiniog) er en fjellkjede i det sørøstlige Wales. Fjellene utgjør sammen med det omkringliggende området Brecon Beacons nasjonalpark (Parc Cenedlaethol Bannau Brycheiniog).

Fjellkjeden[rediger | rediger kilde]

Kjeden består av fjellene sør for Brecon. Det høyeste er Pen y Fan, som med 886 moh. også er høyeste topp i Wales. Andre store topper er Corn Du (873 moh.), Cribyn (795 moh.) og Fan y Bîg (719 moh.) Toppene danner en lang rekke i hesteskoform rundt stedet hvor elven Taf Fechan har sitt utspring, et sted kjent som Beacons Horseshoe.

Navneleddet beacons betyr «varder», og viser til at det tidligere var varder på toppene for å advare mot engelske angrep.

Nasjonalparken[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken ble opprettet i 1957, som den siste av de tre i Wales. Den dekker 1344 km², noe som er betydelig mer enn bare fjellene, og strekker seg fra Llandeilo i vest til Hay-on-Wye i øst. Den inkluderer også, med all den fare for navneforveksling det innebærer, Black Mountains i øst ved grensen til England og Black Mountain i vest. Området vest for fjellkjeden kalles Fforest Fawr («Den store skogen», som ble erklært som geopark av UNESCO i 2005. Det meste av området er myrlandskap, med noe beplantning og beitemarker i dalene.

22. mai 2005 ble den første turstien som går over hele nasjonalparkens lengde åpnet. Den er omkring 160 km lang, og går fra Abergavenny, gjennom Crickhowell og ender i Bethlehem i Carmarthenshire. En annen tursti som går gjennom området er Taff Trail, som går fra Brecon til Cardiff. Ved siden av fotturisme er også sykling, ridning, seiling, vindsurfing, fisking, fjellklatring og grotteklatring populære aktiviteter i parken.

Området er kjent for sine fossefall, som inkluderer den 27 meter høye Henrhyd-fossen og fallene ved Ystradfellte, og grotter som Ogof Ffynnon Ddu.

Deler av parken brukes til militærøvelser. Special Air Service (SAS) er kjent for å ha noen av sine mest krevende øvelser i Brecon Beacons, blant annet den beryktede Fan Dance hvor man under opptaksprøvene til SAS må gå opp på toppene på tid med meget tung oppakning.

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]