Derby (Derbyshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Derby

Kart over Derby
Vist i England

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-Midlands
Adm. grevskapIntet
Seremonielt grevskapDerbyshire
StatusEnhetlig myndighet og by (city)
Grunnlagt600 (Julian)
Adm. senterDerby
PostnummerDE1
Retningsnummer01332
Areal78,03 km²
Befolkning248 752 (2011)
Bef.tetthet3 187,9 innb./km²
ONS-kode00FK
Kart
Derby
52°55′18″N 1°28′36″V

Derby er en by og enhetlig myndighet i England. Den ligger ved elven Derwent i Derbyshire. Tradisjonelt har byen vært administrasjonssenter for Derbyshire, men siden Derby i 1997 ble en enhetlig myndighet har grevskapet blitt administrert fra Matlock. Byen har blant annet jernbaneverksteder samt porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company) etablert i 1750. Byen er særlig kjent for flymotorfabrikken Rolls-Royce.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har tilknytning til romerne, angelsakserne og vikingene. Den romerske festnigen Derventio lå antagelig ved Little Chester/Chester Green, og senere var byen en av de fem festningsbyene i Danelagen. Byen har feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Navnets opprinnelse er uklar. Mange hevder at det kommer fra danenes navn Deor-a-by, «Rådyrenes landsby», mens andre mener det kommer fra det romerske navnet Derventio. Byen ble kalt Darby eller Darbye på noen av de eldste kartene over området.

Under den engelske borgerkrigen 16421646 hadde parlamentsstyrkene en garnison i byen, under sir John Gell som i 1643 ble byens guvernør. Styrkene deltok i forsvaret av Nottingham, beleiringen av Lichfield, slaget ved Hopton Heath og flere andre trefninger. De forsvarte også Derby mot rojalistene.

Under den industrielle revolusjon var Derby og Derbyshire sentrale steder. I 1717 ble den første silkemøllen drevet av vannkraft åpnet i Derby. I 1759 patenterte Jedediah Strutt en maskin som revolusjonerte strømpeproduksjonen. Det var også en rekke andre nyvinninger som så dagens lys for første gang i Derby.

I 1745 slo Bonnie Prince Charlie leir i Derby under sitt forsøk på å kreve den engelske tronen. Han forsøk ble oppgitt ved Swarkestone Bridge, bare noen kilometer sør for Derby.

Byen fikk status som city i 1977 i forbindelse med Eliszabeth IIs 25-årsjubileum som dronning. Frem til dette var Derby en av svært få katedralbyer i Storbritannia som ikke hadde status som city.

Derby har et areal på 78,03 km² og hadde 248 752 innbyggere i 2011.[1]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Byens fotballag Derby County F.C., etablert i 1884, spiller i The Championship. Klubben vant førstedivisjonstittelen, dengang den høyeste i engelsk fotball, i 1972 og 1975. Cupmester i 1946. Lagets hjemmebane er Pride Park Stadium. Tidligere hjemmebane var Baseball Ground.

En årlig utendørskonsert i Darley Park er en av de største regelmessige gratiskonserter som blir arrangert. Byen er også kjent for jazz, ettersom Derby Jazz Group er en av de mest aktive jazzorganisasjoner i Storbritannia.

Derby Arboretum var Englands første offentlige park.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Census 2011: Usual resident population». Nomis. Office for National Statistics. Besøkt 5. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]