Hopp til innhold

Klokkelyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Erica tetralix»)
Klokkelyng
Nomenklatur
Erica tetralix
L.
Populærnavn
klokkelyng
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenLyngordenen
FamilieLyngfamilien
Slektklokkelyngslekta
Økologi
Habitat: lynghei og myr
Utbredelse: Europa

Klokkelyng eller poselyng (Erica tetralix) er en dvergbusk som tilhører lyngfamilien. Blomsten er fylkesblomst i Rogaland.

Den er grågrønn og 20–70 cm høy. Hele planten har kjertelhår. De klokkeformede blomstene er rosa og sitter i tette klaser på toppen av stilken. Bladene er smale og sitter i kranser på fire. Hos slektningen purpurlyng sitter derimot bladene i kranser på tre. Røsslyng har ikke kjertelhår og har åpne blomster som sitter i ensidige klaser. Klokkelyng vokser på sur jord i myr og fuktig lynghei.

Klokkelyng er en typisk art for de atlantiske kystlyngheiene i Vest-Europa. Den er vanlig fra Portugal nordover til De britiske øyer, Nord-Tyskland, Danmark og Sør-Sverige. Mer spredte forekomster finnes lenger østover blant annet i Sveits, Østerrike og ved Kuhmo lengst øst i Finland.[1]

I Norge er klokkelyng vanlig i kyststrøkene nordover til VegaHelgeland. Den mangler i de kalkrike områdene rundt Oslofjorden, men finnes i grunnfjellsområdene i Østfold og Aurskog-Høland. Isolerte funn er gjort i Lofoten og ved Tromsø.[2] Den går et stykke inn i landet og opp til 1000 moh i fjellet. Den vokser for eksempel i vestre del av Trollheimen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NatureGate — Cross-leaved Heath besøkt 11. oktober 2013.
  2. ^ S.B. Gamst og T. Alm (2003). «Klokkelyng (Erica tetralix) i Tromsø - ny nordgrense, eller bare et gjenfunn?». Polarflokken. 27 (1): 3–8. ISSN 0332-9119. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomsten hos klokkelyng