Fleet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fleet
Entrance to the Fleet River, Samuel Scott, ca. 1750.
Kart
Fleet
51°30′39″N 0°06′16″V

Fleets utløp i Themsen i dag, under Blackfriars Bridge
London omkring 1300

Fleet er en av Themsens sideelver, i dag skjult under de sentrale delene av London. Fleets kilder finnes på Hampstead Heath, der den ledes inn i to reservoarer, Highgate Ponds og Hampstead Ponds. Herfra går den i kulvert, først i to løp, deretter i ett under Kentish Town, Kings Cross og Farringdon Street, før den renner ut i Themsen ved Blackfriars Bridge.

Angelsaksiske krøniker omtaler Fleet som ei betydelig elv, der utløpet i Themsen var et tidevannsbasseng med en bredde på over 100 m som ble brukt til fortøyning av båter. Et stort antall brønner var anlagt langs elva, og vannet ble sagt å være helsebringende. Navnet kommer fra det gammelengelske flēot («munning»). Elva ble også kalt Holburna («Hulelva») etter den dype dalformen; et navn som gjenfinnes i bydelen Holborn.

Etter som London vokste, ble Fleet i økende grad en kloakk, og på 1300-tallet var den ansett som uren. Områdene langs elva ble etter hvert bebodd av fattigfolk, med innslag av ulike former for industri. Tre store fengsler ble bygd langs Fleet – Newgate, Fleet og Ludgate.

Etter bybrannen i 1666 foreslo byfornyeren Christopher Wren å utvide løpet, men forslaget vant ikke fram. I stedet ble Fleet omgjort til New Canal, som sto ferdig i 1680. Old Seacoal Lane ved Farringdon Street er et minne om bryggene langs kanalen, som ble fylt igjen i 1737. Strekningen fra Holborn til Fleet Street ble overbygd i 1765, og i forbindelse med anlegget av Regent's Canal ble Fleet i 1812 også lagt i kulvert gjennom Kings Cross og Camden Town. Ved bygginga av Metropolitan Railway i 1860-åra måtte Fleet under jorda også langs Farringdon Road, mens den øverste delen av løpet ble lagt igjen i 1870-åra i forbindelse med utbygginga i Hampstead.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • John Ashton: The Fleet, 1938
  • Nicholas Barton: The Lost Rivers of London, 1962.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]