Fleetwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fleetwood
The Marine Hall og Gardens fra the Mount
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWyre
Admin. grevskapLancashire
Seremon. grevskapLancashire
StatusBy (town)
PostnummerFY7
Retningsnummer01253
Befolkning25 939 (2011)
Kart
Fleetwood
53°55′30″N 3°00′54″V

Fleetwood er en by i Lancashire i England. Den ligger på den nordlige spissen av Fylde-halvøya. Byen inngår i distriktet Wyre, men regnes også en del av Stor-Blackpool. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 25 939 innbyggere.[1]

Byen ble grunnlagt i 1836 av Peter Hesketh Fleetwood, og ble for det meste tegnet ut av Decimus Burton. Den vokste raskt som havneby, og ble senere også kjent som et feriested. I 1960-årene ble fiskeriet i Fleetwood i stor grad ødelagt av torskekrigen mellom Storbritannia og Island. De fleste av byens trålere fisket torsk i Nord-Atlanteren, og tapet av fiskeområdene rammet hardt. Den siste tråleren forlot byen i 1982, og det er nå bare mindre båter som fisker innenskjærs. Det hender at trålere fra andre steder leverer til fiskemarkedet i byen; fiskeforedling er fremdeles en betydelig industri i Fleetwood.

For mange er byen mest kjent som opphavsstedet til halspastillen Fisherman's Friend; den produseres fortsatt der.

Blant severdigheter i byen finner man piren, to fyrtårn og The Mount, en paviljong med klokke. Det finnes også et bymuseum.

Det er fergesamband over elven Wyre til Knott End-on-Sea og til Larne i Nord-Irland. På sommeren er det også fergeavganger til DouglasMan.

Fotballklubben Fleetwood Town FC spiller sine hjemmekamper på stadionet Highbury.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Shaping Your Neighbourhood – Fleetwood Profile» Arkivert 15. april 2014 hos Wayback Machine.. Lancashire County Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Fleetwood hos Wikivoyage