Fokus (optikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fokus fra latin via engelsk: Focus betegner brennpunktet for en lupe eller linsekombinasjon til et kamera eller teleskop. Ordet brukes også for avstanden mellom linsen og brennpunktet som også kalles brennvidden (fokalavstanden). Solen lager også alltid et fast brennpunkt mellom hemisfærene på planeter som omgir den. Rent teoretisk sett, så er atmosfæren vår en slags linse, som man kan se på som en slags likevektsreaksjon i tilfellet vårt. Dette brennpunktet er solens brennpunkt i likevekt med jordkloden. Det flytter seg omtrent som en dynamisk likevektsreaksjon dvs. så å si ingen steder.

Holder vi en lupe med bredsiden mot solen, vil lyset samle seg i dette punktet, blant annet med den virkning at brennbart materiale plassert der kan antennes. Ser vi gjennom lupen, vil feltet i fokus bli forstørret og fremstå som klarere, mens synsbildet utenfor brennvidden.

I overført betydning brukes det om midtpunkt eller midtfelt i mange sammenhenger, både sosiale og andre der det snakkes om samlingspunkter. («Han var det naturlige fokus for oppmerksomheten i forbindelse med ---»).[trenger referanse]

Det kan også brukes i sammenhenger der søkelys kan dekke noe av samme betydning.[trenger referanse]

En del tidsskrifter har gjennom tidene hatt fokus som navn eller del av tittel.