Goathland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goathland
Goathland stasjon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktScarborough
Admin. grevskapNorth Yorkshire
Seremon. grevskapNorth Yorkshire
StatusLandsby (village)
PostnummerYO22
Befolkning438 (2011)
Kart
Goathland
54°24′01″N 0°43′12″V

Goathland er en landsby og et sogn i distriktet Scarborough i grevskapet North Yorkshire i England. Historisk var den en del av North Riding av Yorkshire. Landsbyen ligger i nasjonalparken North York Moors, og store deler av området rundt eies av hertugdømmet Lancaster. I henhold til folketellingen i 2011 hadde sognet en befolkning på 438 innbyggere,[1] noe som er økning siden tilsvarende folketelling i 2001 da det var kun 407 innbyggere.[2]

Landsbyen er for mange mest kjent som den fiktive byen Aidensfield i serien Med hjartet på rette staden, da det er her denne serien innspilles. Flere av stedene fra serien, som postkontoret, baren og verkstedet, er faktiske steder i landsbyen, og flere av innbyggerne har vært statister. Samtidig er Goathland stasjon også benyttet som lokalisering for jernbanestasjonen i Galtvang i Harry Potter-filmene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Landsbyen Goathland ligger rundt 150 moh og har en historie som strekker seg fra vikingetiden. Navnet Goathland er antagelig en korrupsjon for «godt land».[3] Alternativt kan det være avledet fra «Godas land» med en henvisning til Goda, et angelsaksisk personnavn.[3]

I 1109 bevilget kong Henrik I land til Osmund prest og munkebrødrene av eneboerhytten i Goathland, den gang kalt for Godelandia, for at de skulle be for sjelen til hans mor dronning Matilda av Flandern, som hadde dødd i 1083. Dette er nedtegnet i et charter som ble oppbevart ved klosteret Whitby Abbey.[4]

Landsbyen var et spa1800-tallet. Det var mange hoteller og gjestehus i landsbyen. Det største, Mallyan Spout Hotel, er navngitt etter en foss i nærheten.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key Figures for 2011 Census: Key Statistics: Area: Goathland CP (Parish)» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine.. Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ «2001 Census: Key Statistics: Parish Headcounts: Area: Goathland CP (Parish)». Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  3. ^ a b Hanks, Patrick; Hodges, Flavia; Mills, A. D.; Room, Adrian (2002): The Oxford Names Companion, Oxford: the University Press, ISBN 0198605617, s. 1132.
  4. ^ Farrer, William, red. (1914): «No. 396» i: Early Yorkshire Charters

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]