Godzilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Godzilla (ゴジラ, gojira) er en kaiju eller rettere sagt et gigantisk monster, som hadde sin debut på kinolerretet i 1954. Filmserien omfatter i dag over 50 offisielle filmer fra det japanske filmstudioet Toho, den seneste fra 2023. Godzilla er det mest kjente monster av alle monster som har kommet i den japanske filmgenren Kaiju Eiga.

Godzilla sies opprinnelig å ha vært en dinosaur av typen godzillasaurus, som lå i dvale på havets bunn, men våkner til livet igjen ved atomprøvesprengninger. Radioaktiv stråling gjør at Godzilla muterer. Godzilla blir større og får nye egenskaper, blant annet at kan han sprute en kraftig radioaktiv ildstråle ut av munnen. Han har ved flere tilfeller inntatt japanske storbyer og gjort stor skade. Han har også utkjempet kamper mot mange andre kjempemonstre, deriblant King Kong, Mothra, King Ghidorah, Rodan, Gaigan, Mechagodzilla og Angirus. Godzillas lengde varierer i de ulike filmene mellom 50 og 100 meter, og hans vekt varierer mellom 20 000 og 60 000 tonn.

Godzilla er normalt en stor trussel mot menneskeheten, for det meste i Japan, men har i en del filmer også forsvart jorden mot inntrengere fra rommet. I noen filmer har Godzilla også en sønn, Minilla.

Serien av Godzillafilmer bruker å deles inn i tre perioder, Showa, Heisei og Mire. Showa er tidsperioden før Hirohitos tid som keiser. Mellom 1954 og 1975 ble det produsert 15 filmer, mange av den samme regissøren som gjorde den første Godzillafilmen, Ishirô Honda. I den første filmen lykkes det å drepe Godzilla, men Godzillas store popularitet gjorde at det ble laget flere filmer om monsteret. I begynnelsen av 70-tallet ble den japanske filmindustrien rammet av en krise, som igjen medførte at Godzilla-serien stoppet opp i en periode. Etter filmen Return of Godzilla i 1984 startet Heisei-serien, som har fått navn etter embetsperioden før Japans nåværende keiser, Akihito, med Godzilla vs. Biollante i 1989 og avslutter med Godzilla vs. Destroyah i 1995, der Godzilla dør igjen. I 1998 kom det en amerikansk Godzilla-film fra TriStar Pictures. Filmens store avvikelser fra den tradisjonelle Godzilla gjorde at mange fans i Japan og andre land ble skuffet. Dette fikk Toho til å starte en ny serie av filmer året etter, tross at man egentlig hadde planlagt en lengre pause i produksjonen. Den nye filmserien kalles ofte Mireserien, etter millennium. Den nye serien filmer karakteriseres blant annet av at man i hver film bare velger å referere til den første filmen fra 1954 og se bort fra samtlige Godzilla-filmer som har kommet i mellomtiden.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Relaterte filmer[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble det laget en amerikansk Godzillafilm, denne også med tittelen Godzilla. Ettersom Godzilla i den nye filmen avviker kraftig fra den tradisjonelle Godzilla hva gjelder utseende og atferd kalles han ofte GINO (Godzilla In Name Only) av de som kun godkjenner den offisielle japanske serien. I filmen Godzilla 2000 som kom 1999 i Japan og 2000 i de fleste andre steder i verden forklarer de at USA ikke ble angrepet av Godzilla likevel, men et monster ved navn Zilla. Dette er da noe som har skapt mye diskusjon om at den amerikanske Godzilla filmen burde blitt omdøpt til Zilla. I filmen Godzilla: Final Wars så bekjemper den originale Godzilla den amerikanske Zilla ved å ødelegge operaen i Sydney.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]