Hadselbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hadselbrua
Brua sett fra sørvest.
TypeFritt frambygg-bro
Åpnet1978
Strekning82
Lengde1 011 m
Fri høyde30 m
Største spenn150 m
Kart
Hadsel bru
68°34′29″N 14°59′51″Ø

Hadselbrua er ei spennbetongbru (bygd etter fritt frambygg-metoden) som går over Langøysundet mellom Langøya og Børøya i Nordland. Den er en del av fylkesvei 82. Sammen med Børøybrua knytter den Hadseløya til Langøya. Brua er 1011 meter lang, lengste spenn er 150 meter, og seilingshøyden er 30 meter. Brua har 27 spenn. På begge sider av brua går veien på lange fyllinger inn til øyene.

Hadsel bru ble åpnet 1. juli 1978, og er ei av Vesterålsbruene. Disse ble oppført på 1970-tallet som en del av et interkommunalt samarbeid mellom de berørte kommunene i Vesterålen og Statens vegvesen, og gav kommunene fergefri veiforbindelse. Vesterålsbruene ble i det vesentligste finansiert gjennom bompenger.

Hadsel bru og de øvrige Vesterålsbruene ble prosjektert av firmaet Aas-Jakobsen AS, Oslo.

De øvrige Vesterålsbruene er Sortlandsbrua, Kvalsaukan bru og Andøybrua. Hadsel bru var den siste av disse som ble ferdig.

Hadsel bru avløste fergestrekninga mellom Sandnes på Langøya og Stokmarknes, som hadde vært i drift siden 30. november 1948.

Strid om brutraséen[rediger | rediger kilde]

Hadsel kommune kjøpte Børøya i 1963, og prosjekterte bolig- og industriområder på øya. Kommunen finansierte og bygde brua over til øya; den ble offisielt åpnet 1. juli 1967.

Da bruforbindelsen mellom Hadseløya og Langøya skulle planlegges, ønsket Hadsel kommune at brua skulle bygges rett over Langøysundet fra Børøya til Hov ved Sandnes på Langøya. Et annet alternativ var å bygge bru fra Skagen eller Bitterstad lenger øst på Langøya, til Hadselhamn eller Andvågen øst for Stokmarknes. Hadsel kommune var negative til det forslaget, siden det ville lede trafikken utenom både Stokmarknes og Børøya. Traséen som til slutt ble valgt, etter het debatt i Hadsel kommunestyre, gikk fra Bitterstad på Langøya til Børøyas østside, og med vei over Børøya fram til Børøybrua. Striden om trasévalget forsinket byggingen av Hadsel bru, slik at den ble ferdig etter de andre Vesterålsbruene.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hadsel bygdebok, bind 2. Forfattere: Edgar Hovland, Dag K. Andreassen, Inger-Johanne Johnsen. Bergen 2000. ISBN 82-993564-2-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]