Henan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henan
河南

Kart over Henan
Kart over Kina. Henan er merket i rødt.

LandFolkerepublikken Kinas flagg Folkerepublikken Kina
StatusProvins
Grunnlagt1949
HovedstadZhengzhou
TidssoneUTC+8
Areal167 000 km²
Befolkning94 029 939 (2010[1])
Bef.tetthet563,05 innb./km²
Etniske grupperHan (98,8 %)
Hui (1 %)
SpråkJin Rediger på Wikidata
Nettsidewww.henan.gov.cn
Posisjonskart
Kart
Henan
33°54′N 113°30′Ø

Henan (kinesisk: 河南, pinyin: Hénán, W.-G.: Ho-nan) er en provins i Folkerepublikken Kina, og ligger sentralt i landet. Navnet Henan betyr «sør for elven» (og det siktes til Huang He, Den gule flod). Henan omtales også som Zhongyuan (Zhōngyuán) eller Zhongzhou (Zhōngzhōu), som betyr «sentralslettene» eller «midtlandet». Disse navnene benyttes også generelt om hele den nordkinesiske flatlandet.

Den kinesiske enkelttegnsforkortelsen er 豫 for Yu.

Provinshovedstaden er Zhengzhou.

Henan var lenge Kinas folkerikeste provins, men er per 2007 bare tredje størst med sine 93 millioner innbyggere, etter at de store arbeidsmigrasjonene i slutten av det tjuende og begynnelsen av det tjueførste århundret førte til betydelige endringer i befolkningsfordelingen i Kina. Guangdong har nå klart størst innbyggertall med 110 millioner og Shandong er nr. to med omkring 94 millioner. Henan grenser i nord mot provinsen Hebei, i nordøst mot Shandong, i sørøst mot Anhui, i sør mot Hubei, i vest mot Shaanxi, og i nordvest mot Shanxi.

Henan betraktes med mye rett som den kinesiske sivilisasjons vugge. Områdene rundt Den gule flod i det nordlige Henan var det kinesiske kulturelle kjerneområde i halvparten av landets kjente historie. Innbyggerne betrakter seg som etterkommere av Den gule keiser. Nitten dynastier har hatt sine hovedsteder her, i Zhengzhou, i Yin ved Anyang, i Luoyang og i Kaifeng. Dette er hjemtraktene til viktige personligheter som Laozi, Zhuangzi, Han Feizi, Lü Buwei, Shang Yang, Li Si, Yue Fei, Du Fu og Bai Juyi. Med jursjen- og mongolinvasjonene opphørte Henans nøkkelrolle. Landets maktsentrum ble da flyttet nordover i landet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologer har funnet spor etter en rekke prehistoriske kulturer i det nordlige Henan. De er kjent som Yangshaokulturen, Longshankulturen og Erlitoukulturen. Noen mener at Erlitou-kulturen kan identifiseres med det første kinesiske dynastiet som beskrives i tidlig kinesisk historiografi, Xia-dynastiet. I alle fall anses det som sikret at Xia-dynastiet også hadde dagens nordlige Henan som hjemstavnsområde.

Det første dynastiet som utviklet et skriftspråk var Shang-dynastiet, som styrte fra det 16. til det 11. århundre før Kristus. Også det hadde Henan som sitt kjerneområde, skjønt det også omfattet noe av de nåværende naboprovinsene Shandong og Hubei. Dette dynastiets første hovedstad antas å være det sted som da het Ao og nå heter Yanshi, litt vest for Henans nåværende hovedstad Zhengzhou. Shangs siste hovedstad, Yin, lå rett ved den moderne byen Anyang, som er rett ved Henans grense i nord mot Hebei.

Det som har overlevd til i dag fra Shang-dynastiet i Henan, er fremfor alt restene av noen av dets byer og etter hvert voldsomme funn av gjenstander fra arkeologiske utgravninger, især ved Anyang. Her finner man blant annet de tidligste bevarte eksaempler på kinesisk skrift, på de såkalte orakelben. Med unntak av noen bymurer som er synlige i Zhenyang er alt som er kommet for en dag av Shang-dynastiets byer jordfundamenteringer av deres bygninger, grøfter fylt med sten hvori de satte ned trepælene som oppebar tråtakene til husene, og noen dype strukturer som må ha tjent som lagerplasser eller underjordiske boliger.

Vest for Shangs kjerneområdet i dagens provins Shaanxi, vokste det seg sterkt et konkurrerende regime, som til slutt skulle nedkjempe og erstatte Shang. Det skulle bli til Zhou-dynastiet, som etter hvert også fikk Henan som sitt kjerneområde.

Langt senere skulle Henan også bli kjerneområdet for det store Song-dynastiet. Men området kom inn i en bakevje på 1100-tallet da invasjoner fra nord tvang regjeringen fra dens hovedstad Kaifeng og sørover. Men ikke desto mindre hadde Henan fortsatt en viss betydning, på grunn av sin høye befolkning og sitt rike jordbruksland.

Etter at Song-dynastiets dager var talte gikk det raskt tilbake med Henans byer. Det var egentlig ikke før den kommunistiske maktovertakelse i 1949 at de begynte å ekspandere på nytt.

Viktige byer[rediger | rediger kilde]

De viktigste byene i Henan er, rangert etter befolkningstall, Zhengzhou (provinshovedstad), Xinyang, Luoyang, Pingdingshan, Anyang, Xinxiang, Puyang, Kaifeng, Jiaozuo, Xuchang, Luohe, Zhoukou, Sanmenxia, Nanyang, Zhumadian, Hebi og Shangqiu. Mindre byer (under 100 000 innbyggere) er Changying, Dancheng, Huangchuan, Jishui, Xihua og Yuzhou.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Henan er delt inn i 17 byer på prefekturnivå, og dessuten er det en by på subprefekturnivå som administreres direkte.

Prefekturnivåbyene:

Den direkte administrerte byen på subprefekturnivå:

  • Jiyuan (济源市 Jǐyuán Shì)

Kultur[rediger | rediger kilde]

Henanoperaen er en velkjent variant av kinesisk opera. Ikke langt fra Luoyang er Longmen-grottene, som i år 2000 ble oppført på UNESCOs liste over «verdensarven». Disse grottene ble utbygd på det nordlige Wei-dynastiets tid, omkring 500 e.Kr.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]