Hertug av Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av Vilhelm Langsverd, andre hertug av Normandie, som en del av statuerekken De seks hertuger av Normandie i Falaise

Hertug av Normadie var en tittel båret av herskeren av det de facto uavhengige hertugdømmet Normandie.

Før Rikard den gode i 996 formelt tok tittelen hertug, bar herskerne av Normandie tittelen «normannernes jarl» eller princeps Nortmannorum.

Normandie ble i 911 gitt til vikinghøvdingen Rollo av den franske kong Karl III. Selv om Normandie formelt var underlagt den franske kongen regjerte hertugen praktisk talt som en uavhengig monark.

I 1204 ble hertugdømmet vunnet av den franske kong Filip II, men de engelske kongene fortsatte å kreve tittelen frem til Paris-traktaten av 1259 hvor Henrik III ble tvunget til å frasi seg tittelen. De franske kongene ga alltid tittelen pair av Frankrike til hertugene, trolig for å markere at landet på den siden av «la Manche» (Den engelske kanal) skulle anses som fransk. På Kanaløyene er den britiske dronningen uformelt omtalt som «hertugen av Normandie», til tross for at hun er en kvinne. Kanaløyene er de siste gjenværende del av det tidligere hertugdømmet Normandie som har forblitt under styret til den britiske monarken.

Liste over hertuger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cawley, Charles (28. oktober 2008): «England Kings: Henry King died 1183», Foundation for Medieval Genealogy

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Onslow, Richard (1945): The Dukes of Normandy and Their Origin. London: Hutchinson & Co.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]