Hormuzstredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hormuzstredet
Satellittbilde av Hormuzstredet
LandIran[1]
Oman
De forente arabiske emirater
Del avArabiahavet
Kart
Hormuzstredet
26°36′N 56°30′Ø

Hormuzstredet, eller Hormuzsundet, er det trange stredet som forbinder Omanbukta med Persiabukta innafor. Sundet går i en bue med Iran på nordsida og den omanske enklaven Musandam, som danner et nes på Den arabiske halvøya. På det smaleste er stredet 29 nautiske mil eller 54 km bredt.[2]

Den største øya i Hormuzstredet er Qeshm. Sør for Qeshm ligger øya Hengam, mens øyene Larak og Hormuz ligger øst for Qeshm. Vest for selve Hormuzstredet ligger øyene Store og Lille Tunb, Abu Musa, Sirri og Farur.

Omtrentlig 20 prosent av verdens råolje (rundt 35 prosent av råoljen fraktes sjøveien) går med tankskip gjennom stredet, noe som gjør det til en svært strategisk lokalisering for internasjonal handel.[2] I nyere tid har dette blitt brukt som et pressmiddel fra iranske myndigheter for å unngå sanksjoner mot landet i forbindelse med dettes atomprogram. 30. november 1971 beleiret den iranske marinen øyene Abu Musa, Store Tunb og Lille Tunb.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Åpningen til Persiabukten ble beskrevet, men ikke gitt et navn i Periplus Maris Erythraei («Rundreise i Rødehavet»), en antikk gresk bok som var veiledning for sjøfolk til fram på 100-tallet e.Kr. Her står det i kapittel 35:

«På den øvre enden av disse Kalaeiøyene er det en fjellkjede som kalles Kalon, og disse følger ikke langt bortenfor munningen til Persiabukten hvor det stor dykking etter perlemuslinger. Til venstre for sundet er det store fjell kalt Asabon, og til høyre stiger det i fullt utsyn et annet rundt og høyt fjell kalt Semiramis; mellom dem går passasjen tvers over sundet som er rundt seks hundre stadia; bortenfor hvor det er et stort og bredt hav, Persiabukten som når langt inn i det indre. Ved den innerste enden av denne bukten er det en markedsby utpekt av loven som kalles Apologos, og som ligger nær Kharaeks Spasini og elven Eufrat.»

Det er to oppfatninger om etymologien til navnet Hormuz. Den folkelige oppfatningen er at det har sin opprinnelse i den persiske guden هرمز Hormoz[3][4] (en variant av Ahura Mazda). Andre har forsøkt å avlede navnet fra et ord som betyr «en daddel».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Geographic Names Server, GNS-ID 10033433, utgitt 11. juni 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Alejandra Roman & Administration: «Strait of Hormuz», The Encyclopedia of Earth
  3. ^ Shell, Marc (2014): Islandology: Geography, Rhetoric, Politics, Stanford University Press, s. 67.
  4. ^ a b «Hormuz, Geographical Names», Encyclopædia Britannica, 1911, viaTheodora.com.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]