Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hovedside»)

Velkommen til Wikipedia,
den frie encyklopedien som du kan forbedre.
624 484 artikler på bokmål og riksmål

Ukens artikkel (uke 12)

Blek piggsopp på norsk, Blek taggsvamp på svensk, Almindelig pigsvamp på dansk.
Blek piggsopp på norsk, Blek taggsvamp på svensk, Almindelig pigsvamp på dansk.

Blek piggsopp (Hydnum repandum) tilhører slekten matpiggsopper i kantarellordenen, som kjennetegnes av lysere fargetoner og pigger under hatten. Den har blitt solgt på markeder i Europa i mange hundre år og er høyt skattet som matsopp sammen med den nært beslektede rødgul piggsopp.

Siden den er lett å skille fra potensielt giftige sopper regnes den som en av de «sikre soppene» for soppsankere. Selv om blek piggsopp er lett å skille fra potensielt giftige sopper, kan den likevel inneholde relativt høye konsentrasjoner av radioaktivitet. ► Les mer her.

Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

Mengdediagram for å vise finsk suffiksal vokalharmoni
Mengdediagram for å vise finsk suffiksal vokalharmoni

Finsk fonologi er karakterisert av eit rikt vokalsystem (8 vokalar og 18 ulike diftongar), og eit relativt lite konsonantsystem (14 konsonantar). Eit sentralt suprasegmentalt trekk er kvantitet, alle vokalfonem og nesten alle konsonantfonem kan vere både lange og korte. Hovudtrykket i finsk fell alltid på den første stavinga i ordet, uavhengig av lengde.

Eit av dei sentrale fonologiske fenomena i finsk er vokalharmonien. Finsk har såkalla palatal vokalharmoni, eller fremre-bakre-homonymi. I finske ordstammar kan vokalane a, o og u ikkje opptre i lag med dei fremre vokalane ä, ö und y. I suffiks er vilkåra litt annleis: Her kan a, o, u berre opptre viss det i ordstammen opptrer a, o, u. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

Michael Wollan
Michael Wollan

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Nylig avdøde

Steve Harley
Steve Harley

I dag

Den 19. mars:

David Livingstone
David Livingstone

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 624 484 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!