Indalsälven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indalsälven
Kart
Indalsälven
62°30′00″N 17°26′00″Ø

Kart
1 = Långan
2 = Ammerån
3 = Ljustorpsån
4 = Ammerån
5 = Hårkan
Indalsälven

Indalsälven (også kalt Jämtlandsälven, Litsälven, Storsjöälven) er en av Sveriges mest vannrike elver. Den er 430 km lang[1] og er omfattende utbygd for kraftproduksjon. Elva har utspring i fjellområdene i Jämtland og munner ut i Bottenhavet i Timrå kommune, ca. 20 km nordøst for Sundsvall i Medelpad. Det totale nedslagsfeltet er 26 727 km².[2] De viktigste sideelvene til Indalsälven er Järpströmmen, Långan, Hårkan og Ammerån. Fossen Ristafallet ligger i Indalsälven.

Fra kildeområdene i Jämtlandsfjellene renner Indalsälven ned til Storsjön ved Östersund. Storsjön er det viktigste reguleringsmagasinet for vannet som de mange kraftverkene nedstrøms trenger om vinteren, og elva er en av Sveriges største kraftprodusenter. Det nederste kraftverket, Bergeforsen, ligger knapt en mil fra utløpet i havet. Nedenfor Bergeforsen begynner elvedeltaet, som er Sveriges største kystdelta. Sanddybden ned til fast fjell er opptil 60 meter. Elva munner ut i Klingerfjärden i Timrå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vattendragsregister (SMHI) Arkivert 21. juli 2006 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Län och huvudavrinningsområden i Sverige (SMHI)» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2018. Besøkt 25. august 2009.