Ivrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ivrea

Våpen

LandItalias flagg Italia
RegionFlagget til Piemonte Piemonte
ProvinsProvinsen Torino (–2014)
Storbyområdet Torino (2015–)
StorbyområdeTorino
StatusKommune
Innbyggernavneporediesi
HovedstadIvrea
Tilstøtende kommunerChiaverano, Montalto Dora, Burolo, Bollengo, Cascinette d'Ivrea, Fiorano Canavese, Banchette, Salerano Canavese, Pavone Canavese, Albiano d'Ivrea, Romano Canavese, Strambino, Vestignè
Postnummer10015
Retningsnummer0125
Areal30,11 km²[1]
Befolkning22 357[2] (2023)
Bef.tetthet742,51 innb./km²
Høyde o.h.253 meter
ISTAT-nummer001125
Kart
Ivrea
45°28′03″N 7°52′29″Ø

Ivrea er en by i Piemonte nordvest i Italia. Byen ligger på begge breddene av elven Dora Baltea (en sideelv til Po), rett over veien til Aosta. Ivrea ligger i en fordypning i landskapet som har rommet en stor innsjø i førhistorisk tid.

Berømt for sin appelsinkrig[rediger | rediger kilde]

Appelsinkrigen er en festival i karnevaltiden som har en tradisjon med å kaste appelsiner mellom organiserte grupper. Det er den største festivalkampen i Italia.[3]

Skrivemaskiner og kalkulatorer og datamaskiner[rediger | rediger kilde]

På 1900-tallet var Ivrea kjent som hovedkvarter for Olivetti, en da velkjent produsent av skrivemaskiner, mekaniske kalkulatorer og senere, datamaskiner. Bedriften eksisterer ikke lenger som uavhengig produsent av kontormaskiner, selv om navnet fremdeles er et varemerke for maskiner produsert av andre bedrifter.

UNESCO Verdensarvliste[rediger | rediger kilde]

Byens industriarkitektur ble i 2018 satt på Unescos verdensarvliste.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ivrea dukket opp i historien først som en kavaleristasjon for hæren i Romerriket. Stasjonen ble grunnlagt 100 f.Kr for å vokte en av de tradisjonelle invasjonsrutene over Alpene til Nord-Italia. Det latinske navnet på byen er Eporedia, som betyr «sted for hestebytte», er forsvunnet for lenge siden, men det blir fremdeles brukt som rot for navnet på byens innbyggere; eporediesiitaliensk.

Etter Vest-Romerrikets fall, ble Ivrea sete for et hertugdømme under Lombardene fra 500-tallet til 700-tallet. Alessandro Manzonis tragedie Adelchi, har med en hertug av Ivrea som var valgt av Kong Desiderius for å forsvare Pavia. På 800-tallet var området under Frankrike, og da var Ivrea hovedstad i sitt fylke. I 1001 erobret Arduin Ivrea, etter en konfliktperiode med biskop Warmund, som da styrte byen. Arduin ble senere konge av Italia. Senere samme århundre kom byen under biskopens styre igjen.

Det følgende århundret ble Ivrea en fri kommune, men dette tok slutt i de første tiårene på 1200-tallet. I 1238 la Frederick II av Sicilia byen under sine domener. Senere ble det strid mellom biskopene, markien av Monserrato og Huset Savoia om makten i byen. I 1356 tok Amadeus VI av Savoia makten i Ivrea. Med unntak av en kort periode under fransk styre på slutten av 1500-tallet, forble Ivrea under Huset Savoia fram til 1800. 26. mai dette året ankom Napoléon Bonaparte byen med sine seierrike tropper og Ivrea var under hans styre fram til 1814, da styret hans falt.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ivrea-domen er dedisert til jomfru Maria og ligger i den gamle delen av byen.

I dag er Ivrea mest kjent for sitt særegne tradisjonsrike karneval, der hovedfeiringen baserer seg på det lokalt kjente «slaget om appelsinene». Flere tusen av byens innbyggere deler seg inn i to lag, som kaster appelsiner på hverandre. Det forholdsvis uorganiserte slaget kan bli ganske voldsomt, og det varer i flere dager.

En av innbyggerne velges til Mugnaia. Dette baserer seg på legenden om møllerens datter (en «Mugnaia») som nektet å akseptere den lokale hertugens «rett» til å tilbringe en natt med alle nygifte kvinner, så hun hugget av hodet hans. i dag representerer ekvipasjene hertugens vakter og appelsinkasterne de revolusjonære. Tilskuerne har ikke lov til å kaste appelsiner, og hvis de har på seg røde hatter, viser de at de ikke er med i slaget og da blir det heller ikke kastet appelsiner på dem.

Før appelsiner ble tatt i bruk i feiringen, brukte byboerne annen frukt eller bønner. Appelsiner ble senere tatt i bruk for å representere hertugens avkappede hode. Det er ikke lett å forstå opprinnelsen til tradisjonen med å kaste appelsiner, spesielt siden appelsiner ikke dyrkes ved foten av Alpene, men må importeres fra Sicilia til ganske høye kostnader. I 1994 ble det brakt rundt 265 000 kilo appelsiner til byen for feiringen.

I byens katedral finnes gravkammeret til den irske biskopen Thaddeus McCarthy, som blir ansett som velsignet, fordi det har skjedd mirakler ved hans grav.

Olivettis industribygg ble ofte designet av kjente arkitekter. Noen av byggene har nå annen bruk, og alle er merket med friluftsmuseum-skilt.

I 2000 ble Ivrea kjent i designkretsene for sin skole for interaksjonsdesign, Interaction Design Institute Ivrea, som holder til i Olivettis gamle forskningsbygg; «Blue House»-bygget. Skolen ble flyttet til Milano i oktober 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.
  3. ^ «Italy's Biggest Battle of the Oranges». Der Spiegel. 8. juni 2008. Besøkt 15. februar 2010. 
  4. ^ «Deux nouveaux sites inscrits sur la Liste du patrimoine mondial». whc.unesco.org (engelsk). UNESCO World Heritage Centre. 1. juli 2019. Besøkt 1. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]