Joesjö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joesjö
Restauranten i Joesjö, som er formet som en samisk lavo
LandSveriges flagg Sverige
FylkeVästerbottens län og landskapene Lappland/Västerbotten
KommuneStoruman kommune
Kart
Joesjö
65°43′00″N 14°40′00″Ø

Joesjö eller Jovattnet (sørsamisk: Jovjaevrie) er både navnet på en innsjø og en bygd i Storuman kommune i Västerbottens län, Sverige. Innsjøen befinner seg ca. 30 kilometer vest for Tärnaby og Hemavan. Riksvei 73 fra Grane til svenskegrensen passerer forbi innsjøen, 25 kilometer fra E12 på svensk side.

Joesjö ligger i et samisk område, og ble først bebygd i 1837 av Henrik og Lars Larsson fra Kittelfjäll. Sammen med deres familier flyttet de derifra kort tid etterpå, og Joesjö ble deretter ikke bebygd igjen før i 1844, da König Olofsson Tiger flyttet dit fra Degerfors.

Bygden har utviklet seg fra å utelukkende være basert på jordbruk og fiske, til å livnære seg på turisme. Innsjøen og de omkringliggende elvene er rik på røye og ørret, og er populære blant sportsfiskere.

I bygden finnes blant annet Tärna Vilt AB, med kjøttforedling, utleie av skutere, en nærbutikk og en restaurant. Frem til 1950-tallet var Joesjö et knutepunkt for handelen mellom Sverige og den midterste delen av Helgeland.

Fra Joesjö er det ca. 5 km til nærmeste norske gård.

Den svenske alpinisten Ingemar Stenmark ble født i Joesjö.