Kempston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kempston
Kempston marina
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktBedford
Admin. grevskapBedfordshire
Seremon. grevskapBedfordshire
StatusBy (town)
PostnummerMK42
Retningsnummer01234
Befolkning19 440 (2001)
Kart
Kempston
52°06′50″N 0°29′49″V

Kempston er en by i Bedfordshire, England. Den ligger rett ved Bedford, og de to byene har tilsammen omkring 100 000 innbyggere av totalt omkring 150 000 i distriktet. Byen regnes som en forstad til Bedford, men det er også mange som pendler til Milton Keynes eller London.

Byen er nevnt i Domesday Book (1086) under navnet Camestone, men bosetningen er eldre. Det ligger et angelsaksisk gravsted i byen, hvor Saxon Centre nå står. Den var en periode Englands største landsby, men fikk så bystatus.

Navnet ser ut til å opprinnelig ha vært Kemestun. Det brytoniske ordet cambio betyr bøyd, mens tun er angelsaksisk for bosetning. Elven Great Ouse svinger kraftig ovenfor Bedford, og det er dette det vises til i navnet, «bosetningen der elven bøyer seg». Det er mulig at britonerne kalte elven Cambita i betydningen «den bøyde» for dette området.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Div. forf. (1984): Bedfordshire Parish Surveys Historic Landscape and Archaeology : Kempston. Utgitt av Bedfordshire County Council.
  • Carnell, H.A.; Booth, T.; Tibutt, H.G. (1966): 8000 Years: A Kempston History, opptrykk i 1985 av Kempston Town Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]