Klågerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klågerups slott

Klågerup er et tettsted i Svedala kommune i Skåne län i Sverige, mellom Staffanstorp og Svedala. I 2010 hadde tettstedet 1 904 innbyggere.[1]

I Klågerup er det skole, barnehage, bibliotek, dagligvarehandel, pizzarestaurant, idrettshaller og idrettsplasser. I Klågerups østlige del ligger det et lite industriområde. Den lokale fotballklubben heter Klågerups GIF.

Klågerup har bussforbindelse med Malmö, Lund og Trelleborg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klågerups slott var på begynnelsen av 1400-tallet eid av Peter Spoldener og sønnen Hans, og litt senere av Olof Truedsson og Knut Truedsson Hass. Via sistnevntes datter ble gården gjennom giftemål ført til Sparreætten, der den ble værende til begynnelsen av 1600-tallet. Deretter tilhørte den slektene Grubbe og Juel, og kom gjennom gifte i 1725 til slekten Trolle.

I 1811 inntraff Klågerupopprøret, et lokalt oppfør i Klågerup. Det ble slått ned av kavalerisoldater fra Malmö i løpet av et par dager. 30 personer døde i opptøyene, og 300 ble satt i fengsel i Malmö.

På begynnelsen av 1900-tallet ble godset kjøpt av Svenska Sockerfabriks AB. Siden 1964 har Klågerups herregård vært eid av familien Silfverschiöld.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 22. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]