Leicester Square

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leicester Square
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of Westminster
Navngivning1670

Kart
Leicester Square
51°30′37″N 0°07′49″V

Shakespearestatuen og tkts

Leicester Square (uttales som Lester Square) er en plass i det sentrale London. Den ligger vest for Charing Cross Road, nord for Trafalgar Square og øst for Piccadilly Circus. Den ligger på stedet som tidligere het Leicester Fields, som var jordene foran jarlen av Leicesters herregård. Området ble utbygget i 1670-årene.

Leicester Square i 1750, sett mot nord.
Politiets mobile kameraovervåking

Midt på plassen ligger en liten park. I midten av den står en statue av William Shakespeare, omgitt av delfiner. Langs ytterkanten av parken står det statuer av andre kjente personer: Sir Isaac Newton, sir Joshua Reynolds, sir John Hunter, William Hogarth og Charlie Chaplin.

Leicester Square er Londons kinosentrum. De fleste britiske premierer blir vist på en av de fire store kinoene som ligger der. I tillegg ligger det flere mindre kinoer rett ved plassen. Det ligger flere nattklubber der, og spesielt Hippodrome har ofte premierefester. Derfor er det ikke uvanlig å se store sammenstimlinger av mennesker med kameraer og autografblokker utenfor Hippodrome eller en av kinoene.

Plassen er også kjent for et billettutsalg, hvor man får kjøpt billigbilletter til Londons teatre. Det het opprinnelig The Official London Half-Price Theatre Ticket Booth, men har nå skiftet navn til tkts. Flere andre utsalg som også tilbyr billetter til teaterforestilling og musikaler til halv pris har også sprunget opp der.

På grunn av den store mengden mennesker som til enhvert tid er på plassen, også på kveldstid, har det vært mye problemer med kriminalitet der. Londons myndigheter, politiet og en sammenslutning av næringsdrivende har satt i verk en rekke tiltak som har ført til en sterk nedgang i kriminalitet. Blant tiltakene er forbud mot å drikke alkohol i parken, gratis adgang til de offentlige toalettene, flere politipatruljer og en praktisk talt permanent stasjonert spesialbygget politibil med kameraer i alle retninger. Bilen er finansiert av de næringsdrivende i et samarbeidsprosjekt med politiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]