Leith Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leith Hill er en høyde sørvest for Dorking i England. Den er det høyeste punkt i det sørlige England, 292 moh..

Området eies av National Trust, og det er anlagt stier gjennom rik fauna. På toppen står et tårn bygget i det 18. århundre, med god utsikt mot London og Den engelske kanal. På en klar dag kan man se tretten grevskap fra tårnet.

Høyden er et viktig historisk sted: Det var her at Æthelwulf av Wessex, faren til Alfred den store, slo danene som var på vei mot Winchester etter å ha plyndret Canterbury og London.

Leith Hill Tower[rediger | rediger kilde]

Tårnet er i 1900-talls gotisk stil. Det ble bygget under navnet Prospect House 17651766 av Richard Hull, eieren av Leih Hill Place. Målet hans var å øke høyden til tusen fot; høyden er i seg selv 965 fot. Tårnet er 65 fot høyt, det vil si omkring 20 meter.

Det ble bygget med to rom, som ble pent møblert. Over døren ble det plassert en innskrift på latin som fortalte at Hull ikke hadde bygget det bare til egen glede, men også for at andre skulle nyte det. Han tilbød besøkende prospektglass, en slags små teleskop, slik at de kunne få fullt utbytte av utsikten.

Da Hull døde i 1772 ble han etter eget ønske stedt til hvile under tårnet. Han var sikker på at jorden ved dommedag vil bli snudd på hodet, og ble derfor gravlagt opp-ned. Alt løsøre, samt vinduer og dører ble fjernet fra tårnet, som så ble stående å forfalle. Da det begynte å bli fylt opp av sammenrast bygningsmateriale ble inngangen murt igjen.

I 1864 bestemte en herr Evelyn fra Wotten Hall seg for å åpne den igjen, men den store mengden sammenrast betong gjorde dette vanskelig. Han fikk derfor bygget et sidetårn, slik at man kunne komme til toppen.

Tårnet ble fullstendig restaurert av National Trust i 1984. En butikk ble åpnet i det nedre rommet, og tårnet er åpent for publikum flere dager i uken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]