Let It Be (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Let It Be»
Singel med The Beatles
AlbumLet It Be
B-side«You Know My Name (Look Up the Number)»
Format7"
Utgitt6. mars 1970
InnspiltApple Studios:
31. januar 1969
Abbey Road Studios:
30. april 1969 og
4. januar 1970
SjangerRock/pop
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin
Plassering(er)
Norges flagg Norge: #1[1]
Plass i kronologi
«Something»/«Come Together»
(1969)
«Let It Be»
«The Long and Winding Road»
(1970)
Sanger på Let It Be
«Dig It»
(5)
«Let It Be»
(6)
«Maggie Mae»
(7)

«Let It Be» er en sang av The Beatles, skrevet av Paul McCartney, men på vanlig vis kreditert Lennon & McCartney, utgitt først som singel og deretter på albumet med samme navn, Let It Be.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Selv om sangens tekst ofte blir feiltolket til å vise til jomfru Maria, moren til Jesus Kristus, er den egentlig en hyllest til Paul McCartneys egen mor, Mary, som døde da han var 14 år. Han skrev sangen etter å ha hatt en drøm om henne, slik det kommer frem i første vers:

When I find myself in times of trouble
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom
Let it be
And in my hour of darkness
She is standing right in front of me
Speaking words of wisdom
Let it be

John Lennon var etter sigende svært kritisk til sangen da McCartney introduserte den, idet han antok at «Mother Mary» i teksten kun var en selvrettferdig referanse til kristendom. The Beatles la likevel ekstra arbeid i sangen da den ble spilt inn i januar 1969 og sluppet som singel i mars 1970. Det skulle bli den aller siste singelen fra The Beatles som kvartett.

McCartney var inspirert av gospel- og soulstemmen til Aretha Franklin da han i desperasjon begynte å skrive «Let It Be» i 1968 med tankene på sin mor: «Jeg er ikke sikker på om hun brukte ordene ‘let it be’», fortalte han senere, «men det var essensen i hennes råd».[2] Den spirituelle sangens budskap var kanskje til sist en bønn om fred og forsoning med The Beatles, at uansett uenighet og trusselen om oppløsning, la det være (let it be).

«Let It Be» er betegnet som The Beatles' svanesang, og av tittelen kunne bety at la ting være slik de var da gruppen ble oppløst.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Det er flere offisielle versjoner av «Let It Be». Singelutgaven ble produsert av George Martin, men i løpet av det samme året mikset Phil Spector sangen på nytt for albumet med et annet arrangement og med en ny gitarsolo. McCartney var svært misfornøyd med Spectors håndtering og fikk først sangen gjort på nytt i 2003 da albumet Let It Be... Naked kom ut, ikke bare med «Let It Be» vasket for Spectors lydbilde, men samtlige sanger på albumet. Det er også en fjerde versjon som finnes på albumet The Beatles Anthology 3.

McCartney spilte piano, et Blüthner Flügel fra Leipzig, Tyskland, på sangen, mens Lennon spilte en interessant bass-gang (!), som er forskjellig i konsert-utgaven på filmen og Anthologhy-versjonen. George Harrison spilte den ene av hans to beste gitarsoloer fra Beatles-perioden. Ringo Starrs trommer ble framhevet med ekko av Spector, noe Starr mislikte. På albumet Let it Be... Naked kan man høre hans originale tromming. I tillegg spilte Billy Preston orgel.

McCartneys vokal ble opprinnelig koret av Lennon og Harrison (som kan høres på filmutgaven), men det ble redigert bort senere og det ble lagt på ny koring av Harrison og McCartney.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Parodier[rediger | rediger kilde]

  • Barneprogrammet Sesame Street parodierte «Let It Be» med sangen «Letter B» (tekst).
  • «Write in C» er en parodi om programmeringspråket C (tekst). Parodien ble skrevet av Omri Weisman, en universitetsstudent i Israel. Sangen har noen ganger blitt brukt av IT-industrien for å overtale programmere til å velge C framfor andre programmeringsspråk.
  • Parodibandet Beatallica lagde en versjon kalt «The Thing That Should Not Let It Be» (tekst) er også en parodi på en sang fra Metallica; «The Thing That Should Not Be».
  • Øystein Sunde har parodiert sangen med «Erik Bye», som innlysende også er en hyllest til Erik Bye. Sundes versjon ble spilt mot slutten av NRK programmet «Fotspor i havet» som ble sendt 5. mars 1975.[3] Sunde har ikke gitt ut sin versjon på noen av sine singler eller album.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
«Yester-Me, Yester-You, Yesterday»
med Stevie Wonder
Nummer 1 på VG-lista med The Beatles
(Uke 15–19 1970)
Neste mottaker:
«House of the Rising Sun» med Frijid Pink
Forrige mottaker:
«Everything I Own» med Boy George
Nummer 1 på VG-lista med Ferry Aid
(Uke 18–21 1987)
Neste mottaker:
«I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)»
med Whitney Houston