Lossiemouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

[[Fil:|thumb|]]

Kinloss
Flyfoto av Lossiemouth
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Moray
Trad. grevskap:Morayshire
StatusBy (town)
Retningsnummer01343
Befolkning6 840 (2020)
Kart
Lossiemouth
57°43′00″N 3°17′00″V

Lossiemouth (skotsk-gælisk: Inbhir Losaidh; skotsk: Lossie) er en by i Moray i Skottland. Opprinnelig var den havn for Elgin, men har vokst til å bli en viktig og innovativ fiskerby. Selv om det har vært over 1000 år med bosetting i området, ble dagens by dannet i løpet av de siste 250 årene og består av fire adskilte samfunn som til slutt slo seg sammen til én. Fra 1890 til 1975 var det en politiburgh[1] som Lossiemouth og Branderburgh. RAF Lossiemouth, flybasen til Royal Air Force (RAF), er dessuten viktig for byen. Folketallet for byen er for 2020 beregnet til 6840 innbyggere.[2]

De adskilte samfunnene som utgjør dagens by: Stotfield, den første betydningsfulle bosetningen (ikke tatt med Kinneddar som nå har forsvunnet), ligger nordvest for byen. Neste var Seatown, et lite område mellom elven og kanalen med 52 hus, hvorav 51 er de historiske fiskerhyttene. Da den nye havnen ble bygget ved elven Lossie, ble den planlagte byen Lossiemouth fra 1700-tallet, bygget på et rutenett, etablert på den lave bakken under Coulard Hill. Branderburgh dannet den endelige utviklingen i løpet av 1800-tallet. Denne delen av byen utviklet seg helt som et resultat av den nye havnen med sine to bassenger, og dekket til slutt hele Coulard Hill; den har en imponerende profil sett på avstand.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Fra havnen i Lossiemouth

Lossiemouth er sterkt avhengig av Royal Air Force-stasjonen for ansettelse av sivile. I 2005 bidro RAF Lossiemouth sammen med naboen RAF Kinloss med 156,5 millioner pund (inkludert sivile utgifter) til økonomien i Moray, hvorav 76,6 millioner pund ble beholdt og brukt lokalt. Basene er ansvarlige for å gi, direkte eller indirekte, 21 prosent av all sysselsetting i området.

Før RAF var fiske nesten den eneste industrialiserte prosessen i Lossiemouth, men det bidrar nå svært lite til den totale økonomien; i 2001 utgjorde fiske 1,62 % (55 personer) av heltidsarbeidet i Lossiemouth. Imidlertid eksisterer noen ingeniørbedrifter en gang knyttet til fiske fortsatt i byen. I motsetning til andre store byer i området, har Lossiemouth ikke tiltrukket seg de store supermarkedsgruppene på grunn av sin nærhet til Elgin, som også gir sysselsetting til en betydelig andel av den yrkesaktive befolkningen.

Kilde: Highland & Islands Enterprise[3] & Moray Council[4]

Vennskapsby[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En politiburgh var en skotsk burgh som hadde tilpasset seg et «politi-system» for regjeringen av byen. Systemet eksisterte fra 1833 til 1975.
  2. ^ «Mid-2020 Population Estimates for Settlements and Localities in Scotland». National Records of Scotland. 31 mars 2022
  3. ^ HIE, Hie.co.uk. 24. desember 2013
  4. ^ Moray, Moray.gov.uk. 18 December 2013. 18. desember 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]