Loudoun Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loudoun Hill
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Høyde o.h.316 meter
Kart
Loudoun Hill
55°36′53″N 4°12′42″V

Loudoun Hill (skotsk-gælisk: Beinn Lùghdain)[1] ligger i hjertet av bygdelandskapet i Skottland, rundt 5 km øst for byen Darvel. Høyden er en vulkansk plugg[2] i East Ayrshire. Den er lokalisert nær toppen av elven Irvine, øst for Darvel.

Loudoun Hill har vært åsted for flere historiske slag gjennom årene hvor betydningsfulle historiske skikkelser fra engelsk og skotsk historie har vært involvert.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Loudoun Hill

På en klar dag kan man se bakketoppene av Arran og Ailsa Craig herfra. Ved foten av Loundoun Hill ligger Loudoun Hill Inn, et familiedrevet vertshus omtrent 2 km fra Darvel. På sletten nedenfor Loudoun Hill finnes byen Kilmarnock, hjemstedet for Johnnie Walker whisky, og utover dalen ligger eiendommene Caprington, Treesbank, Coodham, og Knockmarloch. Blant de mange bondegårdene finnes også Mosshead hvor James Shaw ble født, som fra beskjedne kår endte opp som borgermester av London, England.

Byen Darvel, som ble 250 år gammel i 2002, er kjent for sin produksjon av kniplinger, og ikke minst for å være fødestedet til Nobel-prisvinneren Alexander Fleming.

Loudoun Hills geofysiske alder er minst 3 millioner år gammel. Dets form av klipper og bratte fjellskrenter ble glattet ut av istiden.

Romerske festninger[rediger | rediger kilde]

På sørsiden av Loudoun Hill, i nærheten av Allanton Beg, lå det et romersk festning som opprinnelig var 165 m langt og 100 m bredt. Den siste okkupasjon var under regimet til keiser Antonius Pius, 150 e.Kr. Romerske mynter og fragmenter av vaser og boller er funnet av arkeologer, foruten våpen som slyngsteiner av hard leire. Det viktigste funnet er kanskje en romersk oljelampe i bronse[3], det eneste av sitt slag i Skottland.[4]

William Wallace[rediger | rediger kilde]

Minnestein på toppen av Loudoun Hill

I det sørøstlige hjørnet av det romerske festningen forteller legenden at en engelsk konvoi ledet av en Fenwick, i henhold til dikteren Blind Harry, overfalt av Skottlands store frihetshelt William Wallace på slutten av 1200-tallet. Bakholdet lå på innsiden av den romerske ruinen. Det sies at Wallace hadde en hevn å gjøre opp ettersom Fenwick hadde myrdet frihetsheltens far, Malcolm Wallace. Fenwick endte livet ved Wallace lange sverd som i mange år senere ble lagret på Loudoun Castle. Wallace var selv født i Kilmarnock.[5]

Robert Bruce[rediger | rediger kilde]

I det samme området som William Wallace hadde sitt bakholdsangrep kjempet Robert Bruce, den senere Robert I av Skottland, slaget ved Loudoun Hill i 1307. Med 600 soldater nedkjempet Bruce jarlen av Pembroke og en engelsk hær på 6000 mann. På toppen av Loudoun Hill er det en plate av marmor som minnes hendelsene.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Loudoun Hill – kategori av bilder, video eller lyd på Commons