Magelungen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magelungen
Magelungen sett mot vest
LandSverige
LänStockholm
KommuneStockholm, Huddinge
Areal 2,37 km²
Høyde 19,8 moh.
Lengde 5,6 km
Bredde 1,5 km
Omkrets21 km 
Dybde13,4 m (maks)
Volum12,3 mill.  
VassdragTyresån-vassdraget
TilløpNorrån (fra Ågestasjön), Kräppladiket og Magelungsdiket
UtløpForsån (til Drevviken)
Del avTyresåns sjøsystem, North Baltic Sea Water District
Posisjon
Kart
Magelungen
59°13′41″N 18°06′17″Ø

Et svanerede i Magelungen 2007.
Brøyting av skøytebane vinteren 2011.

Magelungen er en innsjø på grensen mellom kommunene Stockholm og Huddinge i landskapet Södermanland, Sverige. Innsjøen inngår i Tyresån-vassdraget. Det er flere badeplasser rundt innsjøen, blant annet Farsta strandbad og ved Ågesta golfklubb. Magelungen har problemer med algevekst, som skyldes forurenset vann fra Trehörningen i Huddinge, som ligger oppstrøms.

Fra Fagersjö til Farsta er det en strandpromenade, og siden 2007 en 3,5 km lang natursti som går rundt Farstanäset. På vinteren brøytes det en skøytebane på isen ved Farsta gård når værforholdene tillater det.

Ågestabron, som ble åpnet for trafikk i 1971, går over innsjøen. Øst for broen ligger Magelungens robane. Banen er 2000 meter lang, og ble åpnet i forbindelse med svensk nasjonalt juniormesterskap i 1969. Påfølgende år ble Farstarodden avholdt første gang.[1]

Elven og miljøet[rediger | rediger kilde]

Nedbørområdet rundt Magelungen er på 1907 hektar,[2] og det meste av vanntilførselen kommer med Norrån, som tar i mot vann fra Orlången, Trehörningen og Ågestasjön. Tre mindre elver går til innsjøen, Magelungsdiket og Kräppladiket i nordvest, og Djupån i sørøst. Innsjøens utløp går via Forsån til Drevviken. Et nytt elveleie for Forsån ble sprengt i 1860, og en senkning av innsjøens vannivå ble gjennomført 1872-78.

Den vestlige delen av Magelungen er i ferd med å gro igjen, noe som delvis skyldes at vanntilførselen fra Magelungsdiket er liten i forhold til det den var på 1930-tallet, da utbyggingen av forstadsbebyggelsen som førte til igjenfylling av elveleiet helt ned til Snösätra, ble påbegynt.

Fram til begynnelsen av 1970-tallet ble dårlig renset avløpsvann sluppet ut i Trehörningen. Forurensningen ble med til Magelungen via Ågestasjön og Norrån, og fosfornivået i Magelungen var svært høyt. Siden den gangen har verdiene av fosfor sunket kraftig, mengden planktonalger har blitt betydelig mindre, og siktdybden har økt. Innsjøens næringsinnhold er imidlertid fortsatt høyt, og blågrønne alger er vanlige på sommeren. Mot slutten av sommeren kan oksygenmangel forekomme i bunnvannet i den dype, sørøstlige delen av innsjøen. Verdiene av metaller, PAH og PCB er lave til moderate i hele Magelungen.[2]

Magelungen har et rikt plante- og dyreliv. Fiskebestanden er stor og artsrik. Det har blitt foretatt utsetting av signalkreps, gjørs og karpe.

Vegetasjon i innsjøen[rediger | rediger kilde]

Det er rikelig med vegetasjon i Fagersjöviken, som er den grunne nordvestlige delen av innsjøen. Den vanligste veksten her er akstusenblad, som på sommeren dekker praktisk talt hele bukten og gjør det vanskelig å ta seg fram med båt. Vannets næringsinnhold er omtrent like høyt her som for resten av innsjøen. Oksygenverdiene er høye vår og sommer, og er relativt høye også om vinteren.

Broer over Magelungen[rediger | rediger kilde]

Over Magelungengår det i dag to broer: Ågestabron for normal trafikk og Farstanäsbron som kun er for gang- og sykkeltrafikk.

Farstanäsbron[rediger | rediger kilde]

Den første Farstanäsbron ble bygd i 1914 som en del av Stockholms grense- og kystforsvar, og går derfor på folkemunne under navnet Militärbron. Denne var kun for motorkjøretøyer. På 1950-tallet var denne broen i så dårlig stand at forsvaret bygde en ny. I 1998 var bro nummer to i så dårlig stand at det ble bygd en bro her for tredje gang, men denne gangen var broen finansiert av Stockholm by.

Ågestabron[rediger | rediger kilde]

Den nåværende Ågestabroen ble åpnet for trafikk 1971. Tidligere hadde det vært en smal trebro på samme sted, og før det igjen en flytebro. Navnet stammer fra gården Ågesta. Broen er en betongkonstruksjon som hviler på seks påler og har en lengde på 200 meter. Brospennet er utført som en drager i armert betong.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Magelungens roddbana Arkivert 22. august 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b Informasjonstavle på stedet

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]