Maidstone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maidstone
Elva Medway ved Maidstone
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMaidstone
Admin. grevskapKent
Seremon. grevskapKent
StatusBy (town)
Retningsnummer01622
Areal25,45 km²
Befolkning113 137 (2011)
Bef.tetthet6 943,03 innb./km²
Kart
Maidstone
51°16′18″N 0°31′46″Ø

Maidstone er grevskapshovedstad i Kent, i det sørøstlige England. Byen ligger omkring 50 km sørøst fra London, og er det økonomiske, administrative sentrum i grevskapet og i distriktet Maidstone. Distriktet lå opprinnelig på én side av elven Medway, men dekker nå områder på begge sider av elveleiet. Elven går nå gjennom byens sentrum. Elven var en kilde og transport for det meste av byens handel som sentrum for landbruksområdet Kent, kjent som Englands hage. Det er bevis på bosetning i området som går tilbake til steinalderen.

Maidstones økonomi har endret som i årenes løp, fra hovedsakelig være basert på jordbruk, til tungindustri og nå til småindustri og servicenæring. Byen er innenfor kommunen eller distriktet (borough) Maidstone. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 113 137 innbyggere, noe som er 73 prosent av befolkningen i distriktet.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Chartere fra angelsaksisk tid, ca 975, viser de første dokumenterte tilfellene av byens navn, de maeides stana og maegdan stane. Muligens har det betydningen på engelsk stone of the maidens, «jomfruenes stein», eller «folkets stein». Henvisningen til stein kan være referanse til den nærliggende megalittiske monumentet som kalles Kit's Coty House og hvor folk hadde forsamling. Navnet har utviklet seg med tiden til Medestan/Meddestane i Domesday Book (1086), med mulig variasjon i Mayndenstan i 1396.[2] Det moderne navn var etablert ved 1610.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bystatus ble gitt i et charter av 1549. Maidstone var da under kirkelig administrasjon, underlagt den anglikanske erkebiskopen av Canterbury. Da befolkningen under ledelse av Thomas Wyatt gjorde opprør mot dronning Maria Tudor i 1553 ble bystatusen trukket inn, men den ble gjeninnført kort tid etter.

I 1619 ble den nåværende bystatus ratifisert av Jakob I, og byen fikk sitt våpenskjold som viser en gyllen løve og en stilisert elv. I senere tid har et hvitt hestehode, symbolet for Kent, og en iguanodon lagt til. Iguandonen viser til oppdagelsen av fossilet av en slik dinosaur i nærheten av byen; levningene av denne er utstilt i Naturhistorisk museum i London.

Store deler av sentrum er i dag bilfritt, eller har strenge restriksjoner på biltrafikk. Byen er også kjent i England fordi byadministrasjonens kontorer ligger ved siden av fengselet i utkanten av byen; kyniske sjeler mener at naboskapet er valgt som et tidsbesparende tiltak.

I lang tid var de viktigste næringsveiene i byen jordbruksmarkedene, forsikringsvirksomhet og en karamellfabrikk sør for elven. Mange av disse arbeidsplassene har forsvunnet, og en stor del av arbeidsstyrken pendler til London. Maidstone ligger i et område hvor det dyrkes mye humle, og på grunn av den gode tilgangen på vann fra Medway og andre kilder var bryggeriindustrien lenge et stort innslag i området. I 1950- og 60-årene forsvant det meste av denne industrien; byen gikk fra å ha seks store bryggerier til å i dag bare ha et lite bryggeri med fire ansatte. Papirindustrien har også vært omfattende, også denne på grunn av elven. Hayle Mill produserer papir som er kjent i mange land for sin gode kvalitet. Rett utenfor byen ligger verdens største resirkuleringsanlegg for papir.

Det har i mange år vært avholdt en elvefestival siste uke i august, og i forbindelse med årtusenskiftet ble det anlagt en gangvei langs elven. Dette er gjort for å trekke oppmerksomhet mot elvens betydning i byens historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2011 Census: Ward level population: Maidstone Borough Council» Arkivert 30. juni 2017 hos Wayback Machine. (PDF). Kent County Council. November 2012.
  2. ^ Plea Rolls of the Court of Common Pleas; National Archives; CP40/541, år 1396; siste oppslag på bildet
  3. ^ «Origin of place name» Arkivert 20. juli 2011 hos Wayback Machine.. Hereshistorykent.org.uk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]