Marilyn (topp)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En marilyn er en topp på en høyde eller et fjellDe britiske øyer med en primærfaktor, det vil si høyde i forhold til terrenget omkring, på minst 150 meter (492 fot), uansett hvor mange meter over havet toppen er. Navnet er en ironisk kontrast til betegnelsen munro, som brukes om fjell i Skottland med høyde på minst 3000 fot (914,4 meter) og er dannet som rimslang på navnet Marilyn Monroe.

Kart over marilyns på De britiske øyer

Det er pr. 2007 identifisert 2007 marilyns på De britiske øyer, fordelt slik:

Listen ble først samlet for Storbritannia i Alan Dawsons bok The Relative Hills of Britain, og blir stadig revidert ettersom Ordnance Survey gir ut nye kart. Den ble utvidet med arilyns på Irland i Clem Clements' The Hewitts and Marilyns of Ireland.

Mange av de største fjellene er marilyns, inkludert Ben Nevis, Scafell Pike og Snowdon. På den annen side er det flere store fjell, inkludert munros og kjente fjell om Bowfell, Langdale Pikes og Carnedd Dafydd som ikke er marilyns fordi de ikke har stor nok relativ høyde. Det er ikke alle marilyns som er topper i vanlig forstand. Blant annet ligger en inne i byen Crowborough i East Sussex, mens Bishop Wilton Wold ligger langs veien A166. Man finner også noen klipper i sjøen, som Stac Lee og Stac an Armin som tilhører St. Kilda utenfor kysten av Skottland.

I Skottland blir marilyns gjerne nedvurdert i forhold til topper med stor absolutt høyde, som munros, corbetts, grahams og donalds, selv om alle corbetts og grahams, omkring to av tre munros og halvparten av donalds også er marilyns.

Enkelte fjellvandrere og klatrere «samler på» marilyns, og noen radioamatører har et prosjekt hvor de vil sende fra alle marilyns.[1] Pr. 2007 har ingen klart å krysse ut alle på listen, men enkelte mangler bare fem av dem. Årsaken til at de ikke klarer alle er at fem marylins i St. Kilda er svært vanskelige å nå.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Summits on the Air». 2006. Besøkt 12. januar 2006. 
  2. ^ Dawson, Alan (2007). «Marilyn Hall of Fame». Besøkt 4. mai 2007.