Maxwell’s Silver Hammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Maxwell's Silver Hammer»)
«Maxwell's Silver Hammer»
AlbumAbbey Road
Artist, bandThe Beatles
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
9.–11. juli og 6. august 1969
Sjangerpop, vaudeville
Lengde3:27
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Maxwell's Silver Hammer» er en sang spilt av rockegruppen The Beatles, innspilt på albumet Abbey Road.

«Maxwell's Silver Hammer» er skrevet av Paul McCartney, selv om sangen som alltid oppgis å være skrevet av duoen Lennon/McCartney. Bandmedlem George Harrison beskrev i 1969 sangen som «en av de øyeblikkelig nynnbare sangene som noen hater og som andre virkelig liker. Det er en morsom sang, skjønt den er egentlig ganske syk ettersom Maxwell holder på å drepe folk...»

Struktur[rediger | rediger kilde]

Stilen er «vaudevillisk», det vil si en form for amerikansk-engelsk folkelig revysang som var populær i tiden 18801920, og sangen er ’patafysisk inspirert. Teksten handler om medisinerstudenten Maxwell Edison som ved hjelp av en sølvhammer dreper sin venninne, deretter sin lærer, og endelig en dommer. Ifølge McCartney symboliserer sangen nedturene i livet. Han sa i 1994:

«Maxwell's Silver Hammer» er min analogi for når noe helt plutselig går galt, som det så ofte gjør, og som jeg selv etter hvert oppdaget på denne tiden i mitt liv. Jeg søkte etter noe symbolsk for å uttrykke dette, slik som den oppdiktede personen ved navn 'Maxwell med sølvhammeren'. Jeg vet ikke hvorfor hammeren måtte være av sølv, det bare lød bedre enn Maxwells hammer. Vi bruker stadig dette uttrykket når noe uventet skjer...

Det tok tre dager å legge overdubbing på sangen fordi McCartney så for seg at den kunne bli en framtidig singleutgivelse. John Lennon fortalte senere at McCartney «gjorde alt for å gjøre den om til en single, men den var det aldri og ville aldri kunne bli det heller». Ifølge Lennon brukte The Beatles mer penger på denne ene sangen enn på noen annen del av Abbey Road.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]