Mean Mr. Mustard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Mean Mr. Mustard»
AlbumAbbey Road
Artist, bandThe Beatles
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
24.–29. juli 1969
Sjangerpop, rock
Lengde1:06
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records
Komponist(er)John Lennon, Paul McCartney
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Mean Mr. Mustard» er en sang av The Beatles som ble utgitt i 1969 på albumet Abbey Road. Skrevet av John Lennon, men kreditert på vanlig vis Lennon/McCartney.

Lennon skrev «Mean Mr. Mustard» i India da han var ved Maharishi Mahesh Yogis meditasjonsleir sammen med de andre The Beatles, inspirert av en historie han leste i avisen, ifølge ham selv, og handlet om en slem gjerrigknark som gjemte pengene sine for å forhindre at folk skulle tvinge ham til å bruke dem.

Tony Bramwell, forfatter av boken Magical Mystery Tours, My Life With The Beatles, har gitt en annen forklaring:

«Det var ei gammel posedame som pleide å henge utenfor Knightsbridge end i Hyde Park, London, nær miltærforlegningen. Hun hadde alt hun eide i plastposer og slepte de rundt i parken. Jeg ganske sikker på at hun hadde noe med sangen å gjøre.»

I det første utkastet til lyrikken var Mustards søster gitt navnet Shirley. Lennon forandret det til Pam da han så muligheten til å få en overgang til sangen «Polythene Pam», som etterfølger «Mean Mr. Mustard» på Abbey Road. Sangen ble spilt inn med «Sun King» som et sammenhengende stykke.

Sangens fiksjon er om den gjerrige mannen med en stygg munn. Han har en søster ved navn Pam som har en flott kropp, men ansikt som en mann og har søppelsekk til klær.

Mange trodde at verselinjen «keeps a ten bob note up his nose» refererte til kokain da sangen kom ut, og noen radiostasjoner nektet å spille sangen på grunn av dette. I virkeligheten er ‘bob’ et populært navn for en skilling, som tilsvarte 12 gamle pence på 1960-tallet for før desimilasjonen av pengesystemet på begynnelsen av 1970-tallet. En ‘ten-bob’ var derfor den minste pengeseddelen på The Beatles' tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]