Medway (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Medway
Medway ved Rochester
LandEnglands flagg England
GrevskapKent, West Sussex
Lengde113 km
Nedbørfelt2 409 km²
StartTurners Hill i West Sussex
  – Høyde149 moh.
  – Koord.   51°06′25″N 00°05′37″V
MunningI Themsens estuar ved Sheerness
  – Koord.   51°26′57″N 00°44′18″Ø
SideelverEden, Shode, Loose, Teise, Beult, Len
Kart
Medway
51°26′57″N 0°44′18″Ø

Kart over Medway og andre elver i Kent

Medway er ei elv i Kent og West Sussex i England. Den har sitt utspring ved Turners Hill i West Sussex, og renner derfra i ei hovedsakelig nordøstlig retning inn i Kent, hvor den passerer gjennom byene Tonbridge, Maidstone og Medway. Elva munner ut i Themsens estuar ved Sheerness. Elva er 113 kilometer lang, og har et nedbørfelt2 409 km². De største sideelvene er Eden, Shode, Teise, Beult, Loose og Len.

Både hovedelva og sideelvene renner i all hovedsak gjennom landlige områder, hvor Tonbridge, Maidstone og Medway er unntakene. Selve Medway renner mot øst til den når fram til sørsida av North Downs. Ved samløpet med sideelva Beult, snur den imidlertiid mot nord og bryter gjennom North Downs ved Medway Gap, en bratt og trang dal nær Rochester, før den vider seg ut til et bredt estuar, som ved Sheerness munner ut i det langt større estuaret til Themsen.

Båttrafikk[rediger | rediger kilde]

Båter fortøyd ved Allington

Fra 1746 var det ikke mulig å seile lenger oppover elva enn til Tonbridge, men i 1828 ble det mudret opp slik at man kunne seile til Leigh. Med kano kan man under gunstige forhold komme helt fram til Penshurst. langs Medway finnes ii alt åtte sluser. Den nederste ble åpnet i 1792, og ligger ved Allington, som er grensa for hvor langt opp i elva tidevannet er merkbart. For å gjøre forbindelsen mellom Medway og Themsen bedre åpnet man tidlig på 1800-tallet Thames- og Medwaykanalen, som gikk mellom Strood og Gravesend. Den var ikke spesielt lønnsom, og innen 1850-årene hadde strekningen fra Strood til Higham blitt erstattet av jernbane. Strekningen fra Higham til Gravesend var i bruk inntil 1934.

Bruer og tunneler over Medway[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig var den nederste forbindelsen over Medway ved Rochester, hvor det har vært ei bru helt siden romertiden. Før 1963 var den neste brua etter 1300-tallsbrua vad Aylesford, 19 km lengre oppover elva. Siden da har følgende bruer og tunneler kommet til:

  • I 1963 ble en viadukt bygget over elva sør for Rochester for den første seksjonen av motorveien M2. I 2003 ble denne utvidet til to separate bruer.
  • Mellom 1963 og 1996 ble motorveien M20 bygget, og inkluderte ei bru over Medway sør for Aylesford.
  • I 1996 ble Medway Tunnel den nederste forbindelsen over elva, og knyttet sammen Gillingham og Strood.
  • I 2003 ble ei 1,3 kilometer lang jernbanebru med et midtspenn på 152 meter bygget for jernbanelinjen gjennom Kanaltunnelen. Jernbanebrua ligger parallelt med bruene på motorveien M2.

Historie[rediger | rediger kilde]

Raidet på Medway i 1667, samtidig maleri av Pieter Cornelisz van Soest

Det er to militære slag som er kalt «slaget på/ved Medway». Det første slaget fant sted under den romerske invasjonen, og det andre under den andre engelsk-nederlandske krig.

Medway har historisk delt grevskapet Kent i to. Tradisjonelt har den vestlige delen blitt adminstert fra Maidstone, og den østlige fra Canterbury. Administrasjonene ble samlet i 1814.

I 1942 ble den første testen av et undersjøisk oljerør foretatt i elven. Dette skjedde i forbindelse med forberedelsene til Operasjon Pluto, en plan for å pumpe drivstoff fra Storbritannia til Frankrike etter invasjonen i Normandie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]