Monmouthshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monmouthshire
Sir Fynwy

Våpen

Kart over Monmouthshire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Bevart grevskap:Gwent
StatusGrevskap
Adm. senterCwmbran
Areal850 km²
Befolkning84 855 (2001)
Bef.tetthet99,8 innb./km²
ONS-kode00PP
Walisiskkunskap12,9 %
Kart
Monmouthshire
51°47′00″N 2°52′00″V

Monmouthshire (walisisk Sir Fynwy) er et grevskap i det sørøstlige Wales. Det nåværende grevskapet ble opprettet 1. april 1996, og dekker den østlige halvdelen av det tradisjonelle grevskapet. Det erstattet distriktet Monmouth med tillegg av en mindre del av distriktet Blaenau Gwent. Administrasjonsbyen er Cwmbran.

Det tradisjonelle Monmouthshire

Det tradisjonelle grevskapet inkluderer Newport, og grenser mot Brecknockshire og Glamorgan i Wales, og Gloucestershire og Herefordshire i England. Fra 1974 til 1996 var det dekket av grevskapet Gwent, som hadde praktisk talt samme grenser. Det inneholder også eksklaven Welsh Bicknor, som ligger mellom grensen mellom de seremonielle grevskapene Gloucestershire og Herefordshire, og som administrativt har vært en del av sistnevnte siden 1844.

Monmouthshires nasjonale status var uklar inntil 1974, da området ble definert som en del av Wales under lokalstyrereformen. Tidligere hadde man snakket om 'Wales og Monmouthshire', selv om grevskapet hadde vært regnet som walisisk i flere århundrer. Årsaken til usikkerheten stammer fra at det ikke ble nevnt i Unionsloven mellom England og Wales i det 16. århundre. I Encyclopædia Britannicas utgave fra 1911 sto det at Monmouthshire var en del av England, men at når en lov ble vedtatt som gjeldende kun i Wales, ble alltid Monmouthshire regnet med i denne definisjonen. Da Departementet for Wales ble opprettet i 1964, ble også Monmouthshire tatt med under dets ansvarsområde, og av administrative årsaker klargjorde man det gjennom en regjeringsordre i 1968 og i lokalstyreloven av 1972.