NRK Nyheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NRK Alltid Nyheter»)
NRK Nyheter
Lansert14. april 1997; 26 år siden (1997-04-14)
LandNorges flagg Norge
HovedkvarterNorges flagg Marienlyst, Oslo
Eid avNRK
Søsterkanal(er)NRK P1, NRK P2, NRK P3, NRK P1+, NRK P1 Oslofjord, NRK Alltid klassisk, NRK Alltid folkemusikk, NRK Stortinget, NRK Sport, NRK Super, NRK Sámi Radio og NRK mP3
Nettstedwww.nrk.no

NRK Nyheter er et merkenavn for nyheter, og en radiokanal som heter NRK Nyheter, produsert og formidlet av det norske kringkastingsselskapet NRK. Merkenavnet omfatter alle nyheter på fjernsyn, radio og nye medier, og både riksdekkende og regionale sendinger. Nyhetene produseres på NRKs hovedbase på Marienlyst, på NRK Tyholt og på de tolv distriktskontorene, samt av NRKs korrespondenter i utlandet. Radiokanalen startet sendinger 14. april 1997 som NRK Alltid Nyheter, og var en del av tilbudet som skulle lokke lytterne over på den nye digitale radiostandarden DAB (Eureka 147). På FM var Alltid Nyheter kun tilgjengelig i 17 av de store byene i landet. I tillegg til DAB er kanalen tilgjengelig over internett. Når NRK ikke produserer eget innhold, sender kanalen BBC World Service. Fra starten av var Alltid Nyheter en selvstendig radiokanal organisert direkte under radiodirektøren, senere under NRK radios utviklingsorganisasjon NRK Futurum.

I 2002 flyttet redaksjonen for Alltid Nyheter til fjernsynshusetMarienlyst i Oslo, organisert og plassert sammen med redaksjonene for Dagsnytt, Dagsrevyen og nrk.no/tekst-TV.

Historie[rediger | rediger kilde]

NRKs nye radiokanal Alltid Nyheter gikk på luften 14. april 1997. Fra venstre: radioredaktør Tor Fuglevik, journalist Tom Nilssen og prosjektleder Frode Rekve.

Radiodirektør i NRK, Tor Fuglevik, fikk idéen til Alltid Nyheter under et møte i den europeiske almenkringkasting-organisasjonen European Broadcasting Union (EBU) i oktober 1994.

Der holdt John Highfield fra den australske allmennkringkasteren Australian Broadcasting Corporation (ABC) et foredrag om den nystartede News Radio.

Denne radiokanalen hentet nyheter ut fra den store, sentrale nyhetsdivisjonen etter «synergiprinsippet» – ved digital overføring av lydinnslag og meldinger gjennom såkalte «digitale sugerør».

Kanalen var digital i hele sin produksjon og avvikling, men ble kringkastet analogt via FM-sendere og AM-sendere.

Åpningen av NRK Alltid Nyheter i Oslo den 14. april 1997. Fra venstre Tor Fuglevik (radiodirektør i NRK), Frode Rekve (prosjektleder), Ian Wolfe ("gudfar" til den nye norske kanalen, og leder for ABC News Radio i Sydney) og Kjetil Svorkmo Bergmann (redaksjonssjef i NRK Alltid Nyheter).

Radiodirektør i NRK, Tor Fuglevik, dro til Sydney i mai 1995 for å studere konseptet. Ifølge Fuglevik var kanalsjef Ian Wolfe i News Radio interessert i å bidra med erfaringer og kunnskap for å hjelpe til med å etablere en tilsvarende NRK-kanal. Blant annet advarte Wolfe mot å la den sentrale nyhetsorganisasjonen drifte kanalen, fordi nyhetsorganisasjoner kan produsere nyheter, men ikke kanaler.

Et annet forbilde for Alltid Nyheter var nyhetskanalen France Info, drevet av den franske allmennkringkasteren Radio France.

Frode Rekve var prosjektleder for utviklingsarbeidet, og Kjetil Svorkmo Bergmann overtok som redaksjonsleder kort tid etter at sendingene formelt ble åpnet av kringkastingssjef Einar Førde 14. april 1997.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

NRK Alltid Nyheters opprinnelige studio i tverrfløyen i 3. etasje av Radiohuset, det opprinnelige Kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo. Bildet ble tatt cirka en uke før kanalen åpnet 14. april 1997.

Sendingene ble fra starten av satt sammen slik at de skulle gi en fullstendig oppdatering av utenriks-, økonomi- og distriktsnyheter hvert kvarter. Formen skulle være uformell og direkte.

Et eget redaksjonslokale og avviklingsstudio ble bygget i Radiohuset på Marienlyst. Kanalen skulle klare seg med en minimal bemanning av 16 journalister i turnus ved å bruke digital produksjonsteknikk til å hente ut digitale lydklipp og nyhetsmeldinger fra den sentrale nyhetsdivisjonen i NRK, samt BBC World Service og Sveriges radio.

For å skape best mulig flyt i en sending der avviklere og programledere stadig vekslet mens sendingen pågikk, ble studioet bygget med en akustisk sluse i stedet for dør, slik at man lett kunne gå ut og inn uten å skape støy.

Sending[rediger | rediger kilde]

En viktig hensikt med Alltid Nyheter var å tilby innhold eksklusivt for DAB-lyttere, slik at forbrukerne skulle få et incitament til å kjøpe DAB-mottakere. DAB-dekningen var imidlertid begrenset, og få hadde mottakere da kanalen åpnet. Derfor ble kanalen fra starten av distribuert parallelt i både DAB og FM i de største byene i Norge.

Tanken var også at mange skulle bli faste lyttere først gjennom FM-mottak, for så å måtte anskaffe DAB-mottaker etter slukking av FM-senderne.

Styret i NRK vedtok 13. desember 2004 at Alltid Nyheter utelukkende skulle sendes via de digitale DAB-senderne[1], men mangelfull utbredelse av DAB-mottakere og skepsis i blant annet Kultur- og kirkedepartementet[2] førte til at FM-stengningen ble utsatt, i første omgang til 2007. 7. juni 2007 besluttet kulturminister Trond Giske på et internt møte i NRK at FM-stengningen skulle utsettes på ubestemt tid.[3]

Organisering[rediger | rediger kilde]

Radiodirektør Tor Fuglevik presenterer kanalen Alltid Nyheter en uke før åpning, i begynnelsen av april 1997. På slutten ser vi også en komplett nyhetsbulletin lest fra studio.

Alltid Nyheter var fram til 2002 en egen, selvstendig kanal i NRK-systemet med 16 fast ansatte medarbeidere. Denne organiseringen skapte motstand innad i radioens Dagsnyttredaksjon, som så på den nye kanalen som en konkurrent.

Fra 2002 ble kanalen innlemmet i NRKs store felles nyhetsdivisjon.

Fagredaksjoner[rediger | rediger kilde]

NRKs fagredaksjoner er en del av NRK Nyheter på Marienlyst. Fagredaksjonene leverer stoff til riksdekkende radio- og TV-sendinger, og produserer enkelte egne sendinger.

Utenriksredaksjonen i NRK består både av NRKs korrespondenter og av journalister med base på Marienlyst, som jobber som reportere eller utenriks jourhavende (ujour). Radio og TV har hver sin ujour. Redaksjonen ledes av en utenriksredaktør. Redaksjonen leverer stoff til Dagsnytt, Dagsrevyen, og står bak programmer som Verden i dag, Urix på lørdag og Urix.

Samfunnsredaksjonen har ansvaret for dekning av politikk og økonomi (tidligere to separate redaksjoner). Produserer blant annet Politisk kvarter for radio, i tillegg til nyhetsinnslag til Dagsrevyen og Dagsnytt.

Innenriksredaksjonen dekker løpende nyhetshendelser og fagområder som ikke faller innenfor utenriks- eller samfunnsredaksjonens felt.

Kulturredaksjonen ble en del av nyhetsavdelingen i 2009.

NRK Nyheter i dag[rediger | rediger kilde]

NRK Nyheters studio på Marienlyst i Oslo. I studio svarer SV-lederen Kristin Halvorsen på spørsmål under valgkampen i 2007

Innholdet i NRK Nyheter er utelukkende verbalt. I tillegg til selvstendig nyhetsjournalistikk henter kanalen nyheter og aktualiteter fra NRKs mangfoldige nyhetsproduksjon i hovedkanalene P1, P2 og P3. Også lyden fra Dagsrevyen og andre nyhetssendinger fra NRKs fjernsynskanaler blir sendt i radiokanalen NRK Nyheter som også sender nyheter fra Sveriges Radio og BBC World Service.

Ifølge kanalens nettsider[4] hører hver dag rundt to prosent av Norges befolkning på NRK Nyheter. Det tilsvarer mellom 80 000 og 90 000 lyttere.

NRK Nyheter sendes over DAB, over FM-sendere i 17 større byer i Norge og via digital satellitt (DVB-S, Thor III). NRK Nyheter distribueres også som nettradio via internett.

Tidligere FM-frekvenser[rediger | rediger kilde]

  • Oslo-området 93,0
  • Kristiansand 94,0
  • Stavanger 93,0
  • Bergen 93,8
  • Trondheim 94,9
  • Bodø 94,8
  • Tromsø 89,8
  • Tønsberg 97,0
  • Porsgrunn 95,8
  • Haugesund 95,6
  • Hamar/Gjøvik 88,4
  • Sarpsborg/Fredrikstad 90,7
  • Alta 90,8
  • Vadsø 90,7

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]