Nicolai Hanson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicolai Hanson
Født24. aug. 1870Rediger på Wikidata
Kristiansund
Død14. okt. 1899Rediger på Wikidata (29 år)
Kapp Adare
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, zoolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge

Nicolai Hanson (født 24. august 1870 i Kristiansund, død 14. oktober 1899Kapp Adare i Antarktis) var en norsk preparant og polarforsker. Han var det første mennesket som ble begravet på det antarktiske kontinent, da han som medlem av Southern Cross-ekspedisjonen under ledelse av Carsten Borchgrevink døde etter lengre tids sykdom.

Hanson hadde blitt alvorlig syk under sjøreisen fra England. Etter å ha ankommet ekspedisjonens overvintringsleir ved Kapp Adare, var han frisk nok til å kunne gjennomføre deler av de planlagte vitenskapelige aktivitetene. Dette var den første ekspedisjonen som overvintret i Antarktis, og i løpet av vinteren ble Hansons helsetilstand forverret. Han var klar over hvilken vei det gikk, og den 14. oktober døde han.[1] Obduksjonen viste at dødsårsaken var tarmslyng, men noen sikker diagnose over hans sykdom har ikke blitt fastslått. Det har vært spekulert i om han led av skjørbuk eller beriberi, men mer sannsynlig pådro han seg en infeksjon i São Vicente under reisen sørover.[2] Hansons dagbok fra turen er bevart, men mye av de vitenskapelige notatene og prøvene gikk tapt etter skjødesløs behandling på hjemturen.[3]

Etter eget ønske ble Hanson gravlagt i fjellpartiet ovenfor Kapp Adare, der en grav ble sprengt ut i fjellet. Graven er markert med hvite kvartssteiner og et trekors og plakett som er festet til en stor stein. Den er oppført på Antarktistraktatens liste over historiske steder og kulturminner i Antarktis.

Hanson hadde en kort periode i 1895 studert zoologi under professor Robert Collett ved Christiania Universitet. Han var en ivrig jeger, samler og konservator, og før han ble valgt ut til å delta på Borchgrevinks ekspedisjon hadde han drevet feltarbeid i Nord-Norge for British Museum og Zoologisk museum.

Han giftet seg kort tid før han reiste til Antarktis, og fikk senere en datter. Hans oldebarn David Vogt utga i 2008 en bok om Carsten Borchgrevink og Southern Cross-ekspedisjonen.[4]

Hanson Peak (1255 moh.) på Adarehalvøya er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vogt, s. 148–156
  2. ^ Vogt, s. 273
  3. ^ «Carsten Borchgrevink», Norsk biografisk leksikon. Sitat: «Den norske zoologen Nicolai Hanson ble syk og døde 14. oktober. Han utførte fremragende arbeid mens han maktet det, men verdien ble forringet av skjødesløs behandling av notater og prøver under hjemtransporten.»
  4. ^ Per Egil Hegge: «En miskjent polarhelt» Aftenposten, 13. desember 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]