Northampton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Northampton

Kart over Northampton
Vist i Northamptonshire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-Midlands
Adm. grevskapNorthamptonshire
Seremonielt grevskapNorthamptonshire
StatusDistrikt og by (town)
Grunnlagt1189 (Julian)
Adm. senterNorthampton
Retningsnummer01604
Areal80,76 km²
Befolkning215 173 (2011)
Bef.tetthet2 412 innb./km²
Høyde o.h.55 meter
ONS-kode34UF
Kart
Northampton
52°14′00″N 0°54′00″V

Northampton er en stor markedsby og et administrativt distrikt i Øst-Midlands av England. Den er administrasjonssenter for Northamptonshire. Den ligger ved elven Nene, rundt 108 km nordvest for London og 80 km sørøst for Birmingham. Den er en av de største byene i Storbritannia,[1] I henhold til folketellingen i 2011 var det 215 173 innbyggere i byen og dens urbane område.[2] Northampton er det høyest befolkede distriktet i England som ikke er en enhetlig myndighet.

Tradisjonelt har Northampton vært et sentrum for produksjon av sko og andre lærvarer. Det er lite igjen av dette, bortsett fra bygningene som kan sees langs bakgatene; små skofabrikker med arbeiderboliger ved siden av. Det er nå distribusjon og finans som er viktigste næringsveier. Blant selskaper som har store anlegg i byen finner man Barclaycard, Panasonic, Travis Perkins, Coca-Cola, Schweppes Beverages Ltd og Carlsberg.

Befolkningstallet økte kraftig etter 1960-årene, for det mest på grunn av planlagt ekspansjon styrt av Commission for New Towns. Faktorer som spiller inn er god jernbaneforbindelse til London, samt at motorveien M1 som også går mot London går rett ved. Både med bil og tog er det omkring halvannen times reisevei til hovedstaden. Boligprisene har også spilt inn, ettersom de lå betraktelig lavere enn i London, og fortsatt holder seg noe lavere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er gjort funn fra jernalderen i Northamptonområdet. Man mener at en landsby ble grunnlagt der en gang på 600-tallet. Innen 700-tallet hadde stedet blitt et administrasjonssenter for Mercia. Den pre-normanniske byen var nokså liten, og var kjent som Hamtun.

1000-tallet økte byens betydning da normannerne bygde bymur og en stor festning. Linjen muren fulgte er bevart i gatenettet (Bridge Street, The Drapery, Bearward Street og Scarletwell Lane). Byen vokste raskt. I Domesday Book (1086) er det registrert omkring 1500 innbyggere fordelt på 300 hus.

Northampton fikk sitt første charter og dermed rett til å holde marked i 1189, noe man stolt minner om på markedsplassen.

Rikard Løvehjerte gav byens dens første charter i 1189. I 1215 ble William Tilly godkjent som byens første borgermester av Johan uten land. Han beordret også at det skulle oppnevnes et råd bestående av «…tolv av de bedre og mer diskrete» borgerne for å assistere Tilly.

Northampton hadde en av Englands største jødiske befolkninger i det 13. århundre. De var særlig konsentrert rundt Gold Street. I 1277 ble 300 jøder henrettet, angivelig for å ha klippet mynt, og resten ble fordrevet.

Et universitet ble opprettet i byen i 1261, av akademikere som hadde flyktet fra University of Cambridge. Det gikk bra en tid, men i 1265 ble det oppløst av Henrik III fordi det utgjorde en trussel mot University of Oxford.

Det første slaget ved Northampton fant sted ved Northampton Castle i 1264. Henrik IIIs styrker seiret da over Simon de Montfort. I 1460 stod det andre slaget ved Northampton ved Delapre Abbey. Dette var et avgjørende slag under rosekrigene, og Henrik VI ble etter slaget tatt til fange av yorkistene i byen.

I mai 1328 ble Northamptontraktaten signert. Edvard III av England anerkjente med det Robert the Bruce som konge av Skottland, og Roberts sønn ble forlovet med kongens søster Joanna.

Det er bevart en rekke tunneler fra middelalderen i byens sentrum.

Under borgerkrigen støttet Northampton parlamentarianerne. På grunn av dette ble bymurene og slottet senere revet av Karl II som straff. Jernbanestasjonen står der slottet var, og ble på grunn av det tidligere kalt Northampton Castle stasjon.

Byen ble ødelagt av brann i 1516 og 1675. Etter siste bybrann ble den gjenoppbygget etter en nøye uttenkt plan. Skoindustrien som byen ble kjent for kom i det 18. århundre, og ble styrket under Napoleonskrigene, da det var stor etterspørsel etter soldatstøvler. Daniel Defoe beskrev byen i A tour through the whole island of Great Britain som «...den peneste (handsomest) byen i hele denne delen av England».[3][4]

1800-tallet skjøt veksten igjen fart, først på grunn av Grand Union Canal som nådde byen i 1815, og senere jernbanen. Den første jernbanelinjen, åpnet i 1845, var en gren fra hovedlinjen mellom London og Birmingham, som gikk mellom Blisworth og Peterborough via Northampton. Deretter kom en linje til Market Harborough i 1859 og en til Bedford i 1872. På slutten av 1870-årene ble Northampton Loop anlagt; dette er en sløyfe i West Coast Main Line som går inn til Northampton.

Guildhall ble reist under vekstperioden i viktoriansk tid.

Etter 1850 begynte byen å vokse utover området som lå innenfor de gamle bymurene. I 1800 var det omkring 7000 innbyggere, og hundre år senere hadde tallet vokst til omkring 87 000. Byen fikk i denne perioden et rykte for politisk radikalisme, spesielt fordi den radikale Charles Bradlaugh ble valgt som parlamentsmedlem for byen flere ganger.

Etter 1900 var veksten lavere, særlig på grunn av stagnasjon i skoindustrien. Det gikk sent å tiltrekke annen industri for å erstatte de nedlagte fabrikkene.

I mellomkrigstiden var det boligmangel i Northampton, og flere nye boligområder ble opprettet. Distriktsgrensen ble utvidet i 1900, og igjen i 1932. Innen 1961 hadde befolkningstallet nådd 100 000, og i 1971 130 000. I 1968 ble Northampton definert som en New Town; i motsetning til de planlagte byene som ble grunnlagt på denne tiden var Northampton en gammel by, men problematikken i forhold til å ta av befolkningsoverskudd i andre områder var den samme som for de planlagte byene. Northampton Development Corporation ønsket å doble byens størrelse, med 230 000 innbyggere i 1981. Veksten var langt lavere, med 156 000 innbyggere i 1981 som fasit, men man fikk i de 20 årene prosjektet pågikk bygget 20 000 nye boliger, og befolkningstallet vokste med 40 000.

Grensene ble igjen endret i 1974, da nye områder ble lagt til i forbindelse med reformen av lokalstyret i England.

Ved årtusenskiftet søkte Northampton om status som city. Det ble ikke innvilget, og slik status ble for Midlands i stedet gitt til Wolverhampton.

Universitetet i Northampton fikk full universitetsstatus i 2005.

Ifølge en kontroversiell rapport er den Englands tredje verste by, etter Leeds og Bradford, i forhold til kriminalitet der skytevåpen blir brukt.[5]

Idrett[rediger | rediger kilde]

Northampton Town FC, kalt The Cobblers («Skomakerne»), spiller i Football League One. Deres hjemmebane er Sixfields Stadium.

Rugbyklubben Northampton Saints spiller i Guinness Premiership, med hjemmebane på Frankkin's Gardens.

Collingtree Golf Club var vertskap for British Masters i 1995.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Northampton ligger ved kryss 15, 15a og 16 på motorveien M1. Hovedveiene A45 og A43 går gjennom byen, mens A14 ligger litt nord for Northampton.

Northampton stasjon ligger på Northampton Loop, en del av West Coast Main Line. Det er regelmessige tog til London og Birmingham, kjørt av Silverlink (London) og Central Trains (Birmingham). Virgin Trains stopper noen få ganger daglig med intercitytog mellom London og Nord-England.

Nærmeste flyplass er Sywell Aerodrome; de nærmeste med regulær passasjertrafikk er Birmingham International Airport og London Luton Airport.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Northamptons eldste bevarte bygning er kirken The Holy Sepulchre, som også er en av de største og best bevarte rundkirkene i England. Den ble bygget i 1100 av Simon de Senlis, 1. jarl av Northampton, som nettopp hadde kommet hjem fra første korstog. Kirken er basert på Gravkirken i Jerusalem.

Skipet i All Saint's Church.

All Saint's Church ble bygget der en stor normannisk kirke, All Hallows, stod inntil den ble ødelagt i bybrannen i 1675. Bare tårnet og krypten ble bevart, men allerede i 1680 stod den nye kirken ferdig etter at man hadde fått donasjoner fra hele England. Karl II gav 1000 tonn tømmer.

Guildhall ble bygget i 1860-årene i viktoriansk gotisk stil. Den ble utvidet i 1990-årene. Hallen står der det gamle rådhuset engang stod.

Derngate 78 har interiør designet av Charles Rennie Mackintosh. Dette er hans eneste større arbeid utenfor Skottland. Huset er åpent for publikum etter avtale.

Express Lift Tower er et 127,45 meter høyt tårn bygget for testing av heiser i 1978. Selskapet Express Lift ble tatt over av Otis i 1997, og tårnet har siden ikke vært i bruk. Dets fremtid er usikker, men det er et sterkt lokalt ønske om å bevare det.

Av Northampton Castle er bare en gjenoppbygget bakport bevart. Slottet var i lang tid et av de viktigste i landet, og parlamentet var samlet der en rekke ganger. Thomas Becket var fengslet der, men klarte å rømme. Slottet ble revet etter borgerkrigen.

Eleanorkorset er ett av bare tre slike kors som er bevart. Det var opprinnelig tolv av dem, reist på de stedene hvor dronning Eleanors båre stoppet for natten under ferden fra Harby til London.

Delapre Abbey var et nonnekloster for benediktinere av Cluny. Etter nedleggelsen ved reformasjonen har det vært privatbolig og grevskapets arkiv. Andre slag ved Northampton stod ved klosteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Britain's 20 biggest towns». The Daily Telegraph (London). 18. august 2011.
  2. ^ «Northamptonshire (County)», se tabell, City Population
  3. ^ Defoe, Daniel (1761): A Tour Thro' the Whole Island of Great Britain, D. Browne etc
  4. ^ ‘Nottingham is one of the most pleasant and beautiful towns in England’ Arkivert 4. februar 2016 hos Wayback Machine. (PDF), Nottingham City Museums & Galleries
  5. ^ «Crime 'hotspot' study angers city», BBC 23. mai 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Northampton hos Wikivoyage