Raftsundet bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Raftsundbrua»)
Raftsundbrua
Ráktanuorrovvi
Raftsundet bru sett fra sør
Åpnet1998
Strekning
Lengde711 m
Høyde45 meter
Fri høyde45 m
Største spenn298 m
Bredde10,3 meter
Materialespennarmert betong
Kart
Raftsundbrua
68°27′26″N 15°11′33″Ø

Raftsundbrua (nordsamisk: Ráktanuorrovvi) er ei bru som krysser Raftsundet mellom Hinnøya og Austvågøya, i Hadsel kommune i Nordland. Brua er ei spennbetongbru, bygd etter fritt frambygg-metoden, på 711 meter, med lengste spenn på 298 meter og seilingshøyde på 45 meter. Brua har 4 spenn. Hovedspennet var det lengste fritt frambygg-spennet i verden da brua ble åpnet.

Raftsundet bru ble åpnet 6. november 1998. Den er den siste av de lange bruene som binder sammen øyene i Lofoten. Brua ble prosjektert av firmaet Aas-Jakobsen AS i Oslo og bygget av AS Anlegg som hovedentreprenør. Prosjektleder var Kurt-Eirik Dishington Johnsen.

Det er i Raftsundet bru brukt betong av type C65 og LC60. I forbindelse med byggingen ble det tillatt pumping av lettbetong. Raftsundet bru er det første bruprosjekt i Norge hvor det ble gitt tillatelse for pumping av lettbetong.

Brua er en del av Lofast, som ble åpnet 1. desember 2007. Siden da er Raftsundet bru en del av europavei 10. Brua knytter den delen av Vågan kommune som ligger på Hinnøya sammen med resten av kommunen. Paradoksalt nok har Raftsundet bru gitt innbyggerne i Austre Vågan lengre reisevei enn før, fordi ferga direkte mellom Digermulen og Svolvær tok kortere tid enn det nå tar å kjøre fra Digermulen via Raftsundet bru til Svolvær.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]