Rondônia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rondônia

Flagg

Våpen

Kart over Rondônia

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt4. januar 1982
Oppkalt etterCândido Rondon
HovedstadPorto Velho
Areal238 516 km²
Befolkning1 768 204 (2015)
Bef.tetthet7,41 innb./km²
Språk
Wiraféd, Uru-eu-wau-wau, Jabutí, Aikanã, Arikapú, Arikem, Oro Win, Mondé, Aruáshi, Wayoró, Cinta Larga, Tuparí, Purubora, Gavião of Jiparaná, Karitiâna, Suruí, Kepkiriwát, Kwaza, Wari’, Kaxararí, Makurap, Akuntsu, Karipuna, Kanoê, Uru-Pa-In, Sakirabiá, Urumi, Ramarama, Amundava, Paranawát, Lakondê, Tukumanféd, Latundê, Tawandê Rediger på Wikidata
Lesekyndighet94,6% (2014)[1]
Høyde o.h.277 meter
Nettsidewww.rondonia.ro.gov.br/
Kart
Rondônia
10°56′00″S 62°49′00″V

Rondônia er en delstat nordvest i Brasil. Delstaten grenser i vest til nabodelstaten Acre, i nord til delstaten Amazonas, i øst til Mato Grosso og i sør til Bolivia. Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 1 768 204.[2]

Delstatshovedstaden ligger i Porto Velho, som har om lag 380 000 innbyggere. Andre byer er Ji-Paraná, Ariquemes, Vilhena og Cacoal.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delstaten er hovedsakelig dekket av jungel. Om lag 20 % av delstaten har imidlertid blitt snauhogd etter at omfattende nybygging begynte på 1970-tallet. Mesteparten av innbyggerne bor i eller i nærheten av byer. Delstaten er en viktig eksportør av tre og en stor produsent av kaffe og kveg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rondônia er oppkalt etter Candido Rondon, som ledet flere ekspedisjoner i Brasils grenseområder tidlig i det 20. århundre. En av disse var en kanoekspedisjon i samarbeid med tidligere president i USA, Teddy Roosevelt.

Delstaten ble skilt ut fra Mato Grosso som et føderalt territoriom i 1943 under navnet Guaporé. Dette var en del av president Getulío Vargas politikk for å sikre Brasils grenser. Territoriet ble omdøpt til Rondônia i 1956. På 1970-tallet ble det etablert et program som fikk navnet Pólo-Noroeste. Dette programmet skulle fremme immigrasjon til området og markerte også begynnelsen på kaffeplantasjene og kvegdriften i regionen.

Pólo-Noroeste-programmet økte befolkningen i Rondônia fra 10 000 i 1970 til 1,5 millioner i 2004. Med unntak av Porto Velho og Guajará-Mirim, er alle byene i delstaten bygget av nybyggere innenfor dette programmet. Etter sluttføringen av Pólo-Noroeste, har de føderale myndigheter startet Planaforo-programmet som fokuserer mer på miljø- og urbefolkningsspørsmål. Et hovedområde i dette programmet er å definere grensene for indianerreservat.

I 1980 ble vannkraftverket Samuel bygget. Dette kraftverket muliggjorde en stor økning i produksjonen av tømmer, mineraler og matvarer samt innenfor bygg og anlegg.

Rondônia ble erklært som egen delstat i 1988 og er en av Brasils yngste delstater. Frihandelsområdet Guajará-Mirim ble etablert i 1993. Dette området grenser til Bolivia og har ført til en markert økning i handelen mellom Rondônia og Bolivia.

Siden slutten av 1990-tallet har Rondônia begynt å tilrettelegge for økt turisme. Porto Velho ligger ved Madeira-elva, som er en sideelv til Amazonas, samt at innsjøen Lago do Cuniã ligger i delstaten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]