Serpukhov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serpukhov

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
Grunnlagt1339 (Julian)
Oppkalt ettersigd
Postnummer142200
Retningsnummer496 7
Areal32 km²
Befolkning125 817[1] (2018)
Bef.tetthet3 931,78 innb./km²
Høyde o.h.140 meter
Nettsideсерпухов.рф/
Kart
Serpukhov
54°55′00″N 37°24′00″Ø

Serpukhov (russisk: Се́рпухов) er en gammel by i Moskva oblast i Russland. Den ligger ved samløpet av elvene Oka og Nara, 99 km sør for Moskva. Innbyggertall: 131 097 (folketelling 2002)

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen Serpukhov ble etablert i 1339 for å beskytte de sørlige rutene inn mot Moskva. To år senere ble det gjort til sete for det mektige fyrstedømmet som ble styrt av Dmitrij Donskojs slektning og nære medarbeider, Vladimir av Serpukhov. Fyrstedømmet varte til 1456, da den siste prinsen flyktet til Litauen. Under den store konfrontasjonen ved Ugra ble byen gjort til et av tre støttepunkt for armeen til Storfyrstedømmet Moskva under Ivan III.

Ettersom byen ofte var utsatt for angrep, ble det nødvendig å beskytte den med en steinfestning, eller kreml, et arbeid som ble fullført i 1556. Festningen ligger på en bratt ås, hvor den lille elva Serpejka munner ut i elva Nara. Deler av festningen ble imidlertid i løpet av 1800-tallet ødelagt av byens egne innbyggere, som brukte kalksteinen til sine private residenser. Faktisk er det store flertallet av kjellere i nærliggende hus bygget av dette materialet.

Etter hvert som det russiske riket utvidet seg sørover utviklet byen seg til en handelsby og som et religiøst senter. På 1800-tallet gjorde tekstilindustrien sitt inntog, og i sovjettiden ble det bygget opp ytterligere industri i byen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Inne i byens kreml er det viktigste monumentet Treenighetskatedralen, bygget i 1696 i Moskva-barokk stil. Vysotskijklosteret har en katedral og refektorium fra slutten av 1500-tallet. Et annet viktig kloster er Vladytsjnij, med Kallskatedralen og den teltlignende St. Georgskirken, begge bygget under Boris Godunovs styre. Det sistnevnte klosteret er oppkalt etter ærestittelen til russiske biskoper, ettersom det ble grunnlagt av metropolitt Aleksij i 1360.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I nyere tid har Serpukhov blitt et lokalt industrielt senter, som i dag blant annet omfatter virksomheter innen maskinbygging, møbel- og klesproduksjon og papirindustri. Ved SeAZ-fabrikken har mikrobilen Lada Oka blitt produsert siden 1980-tallet.

Byen har mange skoler og utdanningsinstitusjoner.

Serpukhov ligger ved den russiske hovedveien M2 (som er en del av E105), som går fra Moskva til Kharkiv i Ukraina, og også ved den ringformede A 108, som går rundt Moskva-området. Byen ligger også ved toglinjen Moskva-Tula.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]