Sjakkbrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
abcdefgh
8
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Et sjakkbrett består av 64 like store, kvadratiske felt. Det er 32 mørke og 32 lyse ruter som tilsammen danner åtte vertikale kolonner fra a til h og åtte horisontale rader fra 1 til 8.
Sjakkbrett kan være alt fra sammenleggbare pappbrett med påtrykte ruter til forseggjorte brett av dyre tre- eller steinsorter med intarsiaarbeider og tilhørende skulpturbrikker. Bildet viser et moderne sjakkbord med stoler i en offentlig park i USA.

Et sjakkbrett er brettet som blir brukt i spillet sjakk og dam. Det kan også brukes i en rekke andre spill som for eksempel Othello. Brettet består av 64 felt, 32 lyse og 32 mørke felt. De er plassert slik at annethvert felt er mørkt og annethvert felt er lyst. Brettet sett fra spilleren med de hvite brikkenes side består av åtte vertikale kolonner med linjer fra a til h (venstre mot høyre), og åtte horisontale kolonner med rader fra 1 til 8 (fra bunn til topp).

Fargene kalles for «svarte» og «hvite» (eller «mørke» og «lyse»). Vanligvis er de svarte feltene og brikkene brune.

Brettet skal alltid være plassert slik at feltet nede på høyre hjørne på raden nærmest den enkelte spiller er lyst. (”bright on right”).
Størrelsen på brettet er vanligvis valgt ut ifra størrelsesforholdet til sjakkbrikkene som benyttes og motsatt. Ett brett med felter som er omtrent 1,25 til 1,3 ganger bredere enn diameteren til kongens sokkel foretrekkes.

Mønster i heraldikk og slektshistorie[rediger | rediger kilde]

Figurene på sjakkbrettet med de kvadratiske rutene lagt inntil hverandre, har gitt navn til uttrykkene «sjakkbrettmønster», «sjakkmønster» og dansk «skaktavl». Disse uttrykkene brukes i heraldikk og slektshistorie for å beskrive figurer i våpenskjold, henholdsvis som slektsnavn dannet av slektsvåpenet (talende våpen). I beskrivelser (blasonering) av våpenskjold betyr disse uttrykkene at rutene er vekselvis sølv/hvite og svarte, dersom annet ikke er sagt. Rutene er ikke alltid helt kvadratiske i avbildninger av våpenskjold. Sjakkbrettmønsteret kan være på en figur i våpenskjold eller som bunn/bakgrunn. Dette mønsteret på en skråbjelke i skjoldet, brukes både av en norsk slekt kalt Skaktavl, og av en dansk slekt Friis. Den dansk-norske slekten Rosenkrantz har en sjakkbrettmønstret skråbjelke i to av skjoldets fire felter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]