Stensjön (Tyresta)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stensjön
Stensjön, sett fra borgen som ligger ved innsjøens nordbredde.
LandSverige
Areal 0,391 km²
Høyde 35 moh.
Lengde 0,85 km
Bredde 0,65 km
Dybde9,1/20,6 m (maks)
Volum3,55 km³ 
VassdragÅvaån-vassdraget
TilløpÅrsjöbäcken (fra Årsjön), samt Mörtsjön
Utløptil Lanan
Del avÅvaån Lake System
Kart
Stensjön
59°10′59″N 18°18′42″Ø

Stensjön i Tyresta nationalpark er en høyt beliggende innsjø i kommunene Tyresö og Haninge i landskapet Södermanland i Sverige. Innsjøen er relativt dyp, med steinete og bratte bredder, med unntak av en mindre bukt som ligger på Haninge-siden. Omkringliggende skogområder ble ødelagt i den store skogbrannen som herjet området i 1999.

Stensjön inngår i Åvaån-vassdraget, og uløpet skjer via Lanan, som egentlig er en oppdemmet vik som leder til en damsluse overfor Nedre dammen. Ved Nedre Dammen ligger Stensjödal, som er en bygning fra 1700-tallet, da det var både kvern og sag her, foruten uthus og boliger. Elven renner videre forbi Åvas kvernruiner, og en gammel bro hvor Åvavägen tidligere krysset elven. Åvaån slynger seg gjennom et vakkert kulturlandskap med beiteenger og slåtteenger fram til byggefeltet Åva, hvor den til slutt munner ut i Åvaviken og Østersjøen.

Stensjöns tilløp kommer fra, foruten avvanning fra den omkringliggende skogen, fra Löpanträsk i vest og fra Mörtsjön i nord. En nordvestlig tilløp kommer også fra Årsjöbäcken som går fra Årsjön. På det stupbratte berget nord for innsjøen, ligger fortidsborgen Stensjöborg. Det er gjort funn av flere boplasser fra Steinalderen på bergene rundt hele innsjøen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]