Stora Höga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stora Höga
LandSveriges flagg Sverige
Areal292 hektar[1]
Befolkning2 972[1] (2020)
Bef.tetthet10,18 innb./hektar
Kart
Stora Höga
58°01′00″N 11°49′25″Ø

Stora Höga er et tettsted i Stenungsund kommune i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 2 751 innbyggere.[2]

Stora Höga er en del av Jörlanda sogn i Stenungsund, og ligger mellom en jernbanestasjon, opprinnelig kjent som Vallen. Vallen jernbanestasjon endret senere navn til Stora Höga etter en nærliggende gård med samme navn. Noen av de andre opprinnelige gårdene i den gamle Stora Höga er Lilla Höga, Anrås og Bråland.

På havsiden er en gammel dampbåthavn kjent som Getskär, som i dag brukes som brygge for små båter, og også med en liten strand som er populær i sommermånedene.

I midten av slutten av 2000-tallet har Stora Höga utvidet seg raskt, noe som har resultert i tilstrømning av nye beboere. Den raske ekspansjonen har ført til noen sosiale konflikter i nyere tid, med mange personlige konkurser på boliger som eiere ikke kunne ha råd til.

To motorsykkelgjeng-relaterte drap i 2009, hvor de avdøde ble funnet i Stora Höga, mottok nasjonal medieoppmerksomhet.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]