Storbritannias kronregalier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronregaliene og kroningsstolen i en gravering fra 1814.

Storbritannias kronregalier, eller kronjuveler (engelsk Crown Jewels) er regaliene og gevantene som bæres av den britiske monarken under kroningsseremonien og under visse statsseremonier. Regaliene omfatter flere kroner, sceptre, riksepler, sverd, ringer, sporer, colobium sindonis, dalmatika, armiller og en kongelig kappe, samt andre gjenstander knyttet til kroningsseremonien.

De eldste britiske kronjuvelene var fra angelsaksisk tid. De gikk tapt da Johan av England mistet dem nær The Wash i 1216. Det ble etter kort tid laget nye, og i 1284 la man også til Llywelyns krone. Disse regaliene ble stjålet fra Westminster Abbey i 1303, men det meste eller alt ble gjenfunnet hos en juvelér i London etter noen dager; juveléren måtte bøte med livet for heleriet. For å sikre regaliene ble de flyttet til Tower of London, hvor de har vært siden med unntak av en periode under andre verdenskrig hvor de ble ført til et sikrere sted under bombingen av London. De er utstilt i Jewel House, som er åpent for publikum.

Under Det engelske samveldet smeltet Oliver Cromwell om det meste av regaliene. Ved restaurasjonen, da Karl II kom på tronen i 1660, ble det laget nye, som med noen tillegg er de man kan se i dag. Av regalier fra før den engelske borgerkrig er bare tre sverd og en skje bevart.

De britiske kronregaliene regnes for å være de mest verdifulle av alle kronregalier, og en av verdens største samlinger av juveler og edelt metall.

Kroner[rediger | rediger kilde]

Samlingen inneholder flere kroner. Enkelte av dem brukes av alle monarker, mens andre er laget spesifikt for en monark eller for dronninger som var gift med monarken. Kongekroner har gjerne en noe spiss, buet topp, mens dronningkroner har en mykere bue på toppen.

St. Edvards krone ble laget i 1661. Den er av gull, og er dekorert med fire croix pattée og fire fleur-de-lis, med to buer på toppen. Over buene er et juvelsmykket croix pattée. Kronen har hele 444 edelstener. Den brukes gjennom det meste av kroningsseremonien. Elizabeth II besluttet å bruke en stilisert avbildning av denne kronen i Storbritannias kongevåpen.

Imperial State Crown ble laget i 1937 for Georg VI av Storbritannia, og er lik en som ble laget i 1838 for Victoria. Den er laget av gull med fire croix pattée og fire fleur-de-lis, samt to buer på toppen med et femte croix pattée. Den er smykket med 2868 diamanter, 273 perler, 17 safirer, 11 smaragder og fem rubiner. Flere av edelstenene er berømte, som Black Prince's Ruby (egentlig spinell) og diamanten Cullinan II, også kjent som «Afrikas mindre stjerne». Den bæres når monarken forlater Westminster Abbey etter kroningsseremonien, og under den årlige åpningen av Parlamentet.

Imperial Crown of India ble laget da Georg V besøkte India som landets keiser. For å forhindre at kronjuvelene kunne bli pantsatt hadde det tidligere blitt vedtatt en lov om at regaliene ikke kunne forlate Storbritannia, og derfor måtte man lage en ny krone som først ble innlemmet i regaliene etter besøket. Den har mer enn 6000 diamanter, og er med en vekt på 0,97 kg en av de tyngste i samlingen. Den har ikke blitt brukt av senere monarker.

Georg IVs statsdiadem ble laget i 1820 for Georg IV, og ble også båret i Victorias og Elizabeth IIs kroningsprosesjoner.

Dronninger[1] bar tradisjonelt Maria av Modenas krone, laget for Jakob IIs gemalinne. Ved begynnelsen av det 20. århundre var den i dårlig forfatning, og det ble derfor laget en ny krone i europeisk stil, som var flatere og med flere buer enn de tradisjonelle britiske kronene. Den ble laget for Alexandra, Georg Vs gemalinne. Senere ble det laget enda en ny krone for dronning Elizabeth (senere kjent som dronningmoren) da hun ble kronet sammen med sin mann Georg VI i 1937. Alle de tre gemalinnekronene har i tur og orden vært utsmykket med diamanten Koh-i-Noor. Den nyeste ble båret, uten buene, av dronningmoren under Elizabeth IIs kroning, og den ble lagt på hennes kiste under hennes begravelse i 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Her vises til dronninger som var dronning i kraft av å være gift med en regjerende konge.